Kek Coklat Lembab (Fazlina)

Selasa, 21 September 2010

Kek Coklat Lembab (Fazlina)

Kek Coklat Lembab  

 

Bahan Untuk Kek:

 
700 gram gula halus
360 gram mentega
450 gram tepung gandum
6 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
110 gram air (masukkan akhir)


Bahan Untuk Coklat:


100 gram serbuk koko
2 sudu besar Nescafe
4 sudu besar susu tepung
450 gram air panas


Cara Membuatnya:

  1. Bahan untuk coklat dimasukkan sekali dan dikacau hingga sebati. Ketepikan dahulu.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga kembang. Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan pula bahan untuk coklat yang telah dikacau tadi.
  4. Seterusnya, masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
  5. Kemudian akhir sekali masukkan air.
  6. Kacau hingga sebati. Bolehlah dibakar sehingga masak. 
  7. Sedia untuk dihidang.

Nota : Sukatan bagi resepi ini dapat menghasilkan 2 biji kek coklat lembab. Jika anda ingin membuat sebiji kek sahaja, anda boleh mengurangkan sukatannya kepada setengah sahaja.

1 ulasan: