Seri Muka Gula Merah

Jumaat, 12 Ogos 2011

Seri Muka Gula Merah

Google Imej

Bahan Untuk Lapis Bawah :

2 cawan beras pulut
1 ½ cawan santan cair
½ sudu teh garam

Untuk lapis atas :

2 ½ cawan santan pekat
3 sudu besar gula merah + gula putih dijadikan 1 cawan gula
½ cawan air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sudu teh garam

Cara Membuat Lapis Bawah:

Gaul rata semua bahan. Sapu rata minyak pada loyang. Masukkan pulut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak. Tekan padat pulut yang telah masak tadi.

Untuk lapis atas :

Masak gula merah dan gula putih bersama ½ cawan air. Kemudian tapis untuk mengelak sampah yang terdapat dalam gula merah.

Campurkan tepung gandum dan tepung beras, telur dan garam. Gaul dan kemudian masukkan gula yang ditapis tadi bersama santan pekat. 

Kacau hingga sebati. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi. Kukus lebih kurang ½ jam. Sejukkan dahulu baru potong. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan