Bihun Laksa Ikan Haruan

Rabu, 27 Jun 2012

Bihun Laksa Ikan Haruan

Bihun Laksa Ikan Haruan
Bihun Laksa Ikan Haruan
Ikan Haruan
Ikan Haruan
Bahan-bahan :

2 bungkus bihun laksa (direndam)
1 kg ikan haruan (direbus)
1 piring cili kering (dipotong dan direbus seketika)
6 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Beberapa keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Daun kesum


Cara Memasak Kuah :

1. Mesin cabai kering, belacan dan bawang hingga hancur.

2. Mesin ikan yang telah dibuang tulang sehingga lumat.

3. Campur kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Tambahkan air jika terlalu pekat.

4. Masukkan asam gelugur, daun kesum, serai dan garam. Letakkan di atas api.

5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama laksa.


Cara Memasak Bihun Laksa :

Rebus bihun laksa dan masukkan sedikit garam di dalamnya. Tunggu hingga bihun laksa lembut. Basuh laksa dan toskan airnya. Sedia untuk dimakan.

2 ulasan:

  1. Salam perkenalan...:)

    sy peminat laksa yg tegar...! hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Perkenalan juga...

      Saya sekeluarga turut menyukai laksa..

      Padam