Agar-agar Santan Ros

Agar-agar Santan Ros

Agar-agar Santan Ros

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar (rendam sebentar)
Gula secukup rasa
3 ½ cawan air
2 cawan santan
1 biji telur
Pewarna ros
Secubit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Rebus agar-agar bersama 3 ½ cawan air dan juga daun pandan sehingga mendidih dan agar-agar hancur. Masukkan gula secukup rasa.

Di dalam mangkuk, pukul sederhana telur, santan, pewarna ros, garam dan kacau sebati. Tapis dan masukkan dalam periuk berisi agar-agar tadi secara perlahan-lahan.

Biarkan agar-agar mendidih beberapa minit lagi (jangan kacau). Tutup api.

Tuangkan agar-agar ke dalam mangkuk atau acuan. Sejukkan hingga keras. Sedia untuk dihidang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan