Pulut Udang

Selasa, 11 September 2012

Pulut Udang

Kuih Pulut Udang


Bahan Untuk Pulut :

Beras pulut
Santan                                
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut
Cili kering
4 ulas bawang merah
Serai
Sedikit jintan manis
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Pulut :

Basuh beras pulut sehingga bersih. Toskan airnya. Masukkan santan secukupnya. Anggaran airnya adalah setengah daripada isi pulut. Sukat menggunakan jari. 

Masukkan garam sedikit. Masak atas api. Apabila telah kering, tutup periuk dan buka api perlahan. Kacau selalu hingga pulut betul-betul masak.


Cara Memasak Inti :

Mesin cili kering, bawang merah, serai dan jintan manis sehingga hancur. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi.

Seterusnya masukkan kelapa parut, udang hidup, gula dan garam secukup rasa. Kacau di atas api sehingga kering. Tutup api.

Seterusnya, bungkus pulut menggunakan daun pisang. Letakkan inti di tengahnya. Setelah itu, panggang di atas api buat seketika.

Sedia untuk dihidang.

2 ulasan: