Bihun Sup Daging

Isnin, 5 November 2012

Bihun Sup Daging

Bihun Sup Daging

Bahan-bahan :

Bihun
Daging (dipotong kecil)
1 bungkus sup bunjut
Perencah sup
1 sudu kecil rempah kurma
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Halia (ditumbuk)
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
2 helai daun nangka
Ubi kentang (dipotong)
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk halus sehingga kuning dan naik bau.

2. Masukkan perencah sup, rempah kurma dan sedikit air. Seterusnya masukkan daging, sup bunjut, asam keping dan daun nangka. Masak dengan api perlahan agar daging tidak masak mengejut.

3. Apabila daging sudah empuk, masukkan garam secukup rasa. Biarkan seketika.

4. Seterusnya, masukkan air secukupnya bersama ubi kentang. Tunggu hingga mendidih dan ubi kentang empuk. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.

5. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan