Sayur Tom Yam

Sabtu, 8 Disember 2012

Sayur Tom Yam

Sayur Tom Yam

Bahan-bahan :

1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
3 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong)
8 batang cili padi (dimesin)
Bunga kobis (dipotong)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong)
6 helai daun limau purut
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Mesin tiga ulas bawang besar bersama cili padi hingga hancur.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.

3. Seterusnya, masukkan ayam, serai, garam dan juga daun limau purut. Masak hingga ayam lembut.

4. Masukkan air secukupnya dan juga lobak merah, bunga kobis dan bawang besar yang telah dipotong.

5. Masukkan sedikit air asam jawa dan buah tomato.

6. Masak hingga sayur lobak merah dan bunga kobis menjadi lembut serta mendidih.

7. Sedia untuk dihidang. Enak dimakan bersama nasi, mee atau bihun mengikut selera masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan