Bihun Laksa Ikan Haruan

Bihun Laksa Ikan Haruan
Bihun Laksa Ikan Haruan
Ikan Haruan
Ikan Haruan
Bahan-bahan :

2 bungkus bihun laksa (direndam)
1 kg ikan haruan (direbus)
1 piring cili kering (dipotong dan direbus seketika)
6 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Beberapa keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Daun kesum


Cara Memasak Kuah :

1. Mesin cabai kering, belacan dan bawang hingga hancur.

2. Mesin ikan yang telah dibuang tulang sehingga lumat.

3. Campur kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Tambahkan air jika terlalu pekat.

4. Masukkan asam gelugur, daun kesum, serai dan garam. Letakkan di atas api.

5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama laksa.


Cara Memasak Bihun Laksa :

Rebus bihun laksa dan masukkan sedikit garam di dalamnya. Tunggu hingga bihun laksa lembut. Basuh laksa dan toskan airnya. Sedia untuk dimakan.

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus

Bahan Untuk Roti :

800 gram -1 kg tepung gandum
2-3 sudu besar gula pasir
1 bungkus yis mauripan  (11 gram)
Air secukupnya

Bahan Untuk Sri Kaya :

6 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
6 sudu besar gula merah
Gula pasir secukup rasa
Santan secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam

Cara Membuat Roti :

1. Campurkan ke semua bahan. Masukkan air sedikit-demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

2. Buat bentuk bulat kecil dan dimasukkan ke dalam loyang. Pastikan loyang disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

3. Tunggu hingga doh naik 2 kali ganda kemudian bolehlah dikukus sehingga masak.

Cara Membuat Sri Kaya :

1. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis. Ketepikan. 

2. Campurkan tepung gandum, gula pasir, telur dan sedikit garam di dalam bekas. Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan. Pastikan tepung gandum tidak berketul.

3. Seterusnya, masukkan air gula merah yang ditapis tadi. Kacau hingga semuanya sebati.

4. Masukkan ke dalam periuk bersama daun pandan. Masak hingga mendidih dan agak pekat.

5. Bolehlah dihidang bersama roti.

Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut
Ketupat Pulut Daun Pisang
Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut Daun Pisang

Bahan-bahan :

3 ½ cawan beras pulut @ 1 kg
3 cawan santan daripada 1 biji kelapa
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Cara Membuatnya :

Masak beras pulut bersama santan dan sedikit garam. Masak seperti masak nasi biasa iaitu apabila santan sudah kering, sila perlahankan api dan tutup periuk. Pulut hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan masak dengan sekata.

Setelah itu, bungkus pulut dengan daun pisang. Ikat dibahagian hujungnya menggunakan tali.

Setelah selesai semuanya, bolehlah dikukus sehingga masak. Potong kecil-kecil dan sedia untuk dihidang bersama rendang, kari dan sebagainya.
 

Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering yang dipotong dan dibuang bijinya
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Jintan manis
Sedikit jintan putih
Kerisik
2 keping asam gelugur
Kicap secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula merah

Cara Membuatnya :

1. Cili kering dibersihkan dan digoreng tanpa minyak untuk seketika. Jangan sampai hangus. Begitu juga dengan bawang merah, bawang putih dan halia di goreng tanpa minyak.

2. Mesin cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas sehingga hancur.

3. Setelah itu, campurkan kesemua bahan di dalam bekas. Perap untuk seketika.

4. kemudian, bolehlah dimasak sehingga ayam masak dan kuahnya agak kering. Sedia untuk dihidang.

Keropok Lekor ~Ain~

Keropok Lekor

Bahan-bahan :

Ikan kembung
Tepung ubi
Garam secukup rasa
Minyak (menggoreng)

Cara Membuatnya :

Ikan kembung direbus dan diambil isinya. Tumbuk atau blender isi ikan sehingga hancur.

Uli dengan tepung ubi bersama garam. Untuk uli berbentuk panjang pula, tabur dengan tepung dan semasa uli pastikan tangan basah untuk mendapatkan keropok yang cantik.

Masak air di dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian rebus adunan tadi.

Setelah itu, bolehlah digoreng dengan minyak secukupnya.

Aiskrim Kacang Hijau

Aiskrim Malaysia Kacang Hijau
Aiskrim Malaysia Kacang Hijau
Sebelum disejukbekukan
Bahan-bahan :

2 ½ cawan kacang hijau (direndam semalaman)
1 biji kelapa dijadikan santan
1 ½ cawan gula merah
Gula pasir secukupnya
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Rebus kacang hijau sehingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga semua gula larut. Tutup api dan tapis menggunakan penapis.

Setelah kacang hijau empuk, masukkan gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir secukupnya.

Masukkan pula santan, sedikit garam dan juga daun pandan.

Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan dibiarkan sejuk. Setelah itu, boleh dimasukkan ke dalam plastik dan dibekukan dalam peti sejuk.