Kerabu Umbut Kelapa

Ahad, 9 Jun 2013

Kerabu Umbut Kelapa


Bahan-bahan :


Umbut kelapa (dihiris nipis)
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar serbuk beras (beras digoreng tanpa minyak hingga kekuningan dan dikisar halus)
Air asam jawa
Ikan bilis (digoreng dan ditumbuk)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :


Umbut kelapa dihiris nipis dan direbus hingga lembut. Masukkan juga sedikit garam. Toskan airnya.

Masukkan cili kisar di dalam bekas. Campurkan juga dengan kerisik, air asam jawa, serbuk beras, ikan bilis, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.

Setelah itu, masukkan umbut kelapa yang telah ditoskan airnya. Gaulkan kesemuanya hingga sekata.

Sedia untuk dihidang.

1 ulasan: