Petua Memilih Pisau

Selasa, 16 Julai 2013

Petua Memilih Pisau

Pisau

Walaupun pisau hanyalah peralatan yang biasa-biasa saja, namun kita tetap perlu berhati-hati ketika memilihnya. Pelbagai ciri perlu diambil kira bagi memastikan ia selesa dipakai dan tidak mudah tumpul. Berikut boleh dijadikan panduan :

1. Pilihlah pisau yang diperbuat dari bahan karbon dan tertera perkataan ‘stainless steel’. Kandungan karbon ini akan memastikan pisau tersebut tidak mudah berkarat selain mudah dibersihkan.

2. Elakkan dari membeli pisau yang mengandungi baja kerana ini akan membuatkannya mudah berkarat.

3. Apa pun pisau yang anda beli, pastikan ia sesuai digunakan untuk semua jenis makanan. Pastikan ia diperbuat dari bahan yang kuat dan boleh memotong dengan baik.

4. Untuk memastikan pisau tersebut sentiasa tajam, ia harus diasah. Caranya ialah dengan menggunakan batu khas. Anda boleh asah sendiri secara tradisional ataupun hantarkan saja pada tukang asah pisau.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan