Jumaat, 22 November 2013

Simpul Kasih Ikan Bilis

Simpul Kasih Ikan Bilis

Bahan-bahan :

200 gram  ikan bilis putih
20 tangkai cili kering @ 3-4 sudu besar cili kisar
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
3 batang serai (dihiris halus)
Santan secukupnya
1 sudu kecil jintan manis (dikisar)
1 sudu kecil biji ketumbar (dikisar)
1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Kulit popia secukupnya
Minyak


Cara Membuatnya :

1. Ikan bilis direndam sekejap, dibilas dan dikisar bersama bahan-bahan lain termasuklah santan.

2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.

3. Masukkan semua bahan yang dikisar tadi dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masak hingga kering dengan api sederhana. Hendaklah dikacau selalu agar tidak hangit.

5. Jika masih belum betul-betul halus, apabila serunding kering, kisar lagi dengan pengisar kering.

6. Potong kulit popia kepada beberapa bahagian. Letakkan sedikit sahaja serunding ikan bilis di tengah dan gulungkannya. Simpul kulit popia tersebut dengan berhati-hati.

7. Jika kulit popia menjadi kering dan mudah patah, lembabkannya dengan tuala basah. Anda jangan mengeluarkan kulit popia terlalu banyak diluar. Keluarkan sedikit demi sedikit dari peti ais agar kulit popia tidak menjadi kering.

8. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Jangan goreng terlalu lama kerana kulit popia mudah hangus.

9. Apabila telah kuning keemasan, bolehlah  diangkat. Sedia untuk dihidang

Khamis, 14 November 2013

Kek Mentega Pelangi

Kek Mentega Pelangi
Kek Mentega Pelangi
Kek Mentega Pelangi

Bahan-bahan :

250 gram mentega
200 gram gula kastor
5 biji telur
225 gram tepung naik sendiri
½ sudu teh esen vanila
Pewarna hijau dan merah


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan esen vanila dan telur satu persatu. Kacau lagi.

3. Ayak tepung naik sendiri kemudian masukkan dalam adunan sedikit demi sedikit.

4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Masukkan warna merah dan hijau pada dua bahagian berasingan.

5. Lumurkan mentega pada bekas kek agar kek tidak melekat nanti.

6. Masukan dua senduk  adunan secara berselang-seli sehingga penuh tempat kek.

7. Panaskan oven pada suhu 160 oC selama lima minit kemudian masukkan adunan. 

8. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak.

Jumaat, 8 November 2013

Kek Coklat Kukus Kak Sheila

Kek Coklat Kukus Kak Sheila
Kek Coklat Kukus Kak Sheila

Kek Coklat Kukus

Bahan-bahan :

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
½ cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul telur dengan gula hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan esen vanila dan susu pekat manis.

3. Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat di dalam pengayak dan ayakkannya bersama-sama.

4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis dan kacau hingga semuanya sebati.

5. Akhir sekali, masukkan minyak masak.

6. Sapu loyang dengan sedikit marjerin atau boleh alaskan kertas minyak di atasnya. Tuangkan adunan ke dalam loyang untuk dikukus.

7. Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu dan kukus sehingga masak.

8. Letakkan coklat masakan atau topping agar kek lebih enak dan menarik. 

9. Sedia untuk dihidang.

Khamis, 7 November 2013

Kuih Sagu Pandan

Kuih Sagu Pandan

Bahan-bahan :

2 cawan sagu dibasuh dan ditoskan airnya
4 cawan air
2-3 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
Pewarna hijau
Kelapa parut dibuang kulitnya
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Mesin daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis untuk mendapatkan airnya.

2. Masukkan 3 cawan air, gula, air daun pandan yang dimesin tadi dan pewarna hijau di dalam kuali. Masak hingga gula larut dan air mendidih.

3. Apabila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau hingga sagu masak dan airnya telah kering. Setelah itu, masukkan ke dalam bekas atau loyang dan dibiarkan sejuk.

4. Apabila telah sejuk, kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam. Kemudian, potong kuih dan salutkan dengan kelapa parut tadi.

5. Sedia untuk dihidang.

Kek Oren Simple

Kek Oren Simple
Bahan-bahan :

1 biji buah oren
1 cawan minyak
1 ½ cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum (diayak bersama baking powder)
1 sudu besar baking powder (diayak)
Pewarna oren


Cara Membuatnya :

1. Parut sedikit kulit oren. Jangan terlalu banyak kerana boleh menyebabkan kek menjadi pahit. Cukuplah sedikit untuk memberikan aroma yang harum. Ketepikan dahulu.

2. Oren dipotong, di buang biji dan urat putih ditengah-tengah, kemudian oren di potong kecil-kecil.

3. Masukkan dalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar sehingga halus.

4. Tuangkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit. Masukkan sedikit pewarna oren beserta parutan kulit oren tadi. Kacau hingga sebati.

5. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan minyak.

6. Bakar pada suhu 170°C selama 40 minit hingga 1 jam atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.

Sumber : iresepi

Ahad, 3 November 2013

Cucur Jagung Pedas

Cucur Jagung Pedas

Bahan-bahan :

4 cawan tepung gandum
2-3 tongkol jagung (dihiris untuk ambil isinya)
½ labu bawang merah (dihiris nipis)
1 sudu besar cili kisar
Udang hidup
1 sudu teh yis
1 biji telur
Sedikit daun kucai (dipotong)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Masukkan kesemua bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.

3. Biarkan seketika lebih kurang 15 hingga 30 minit atau sehingga adunan nampak naik.

4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.

5. Toskan dan sedia untuk dihidangkan.

Jumaat, 1 November 2013

Petua Mendapatkan Laksa Beras yang Lembut

Laksa Beras Eka

Kadang-kala laksa beras yang dimasak tidak begitu lembut dan agak liat ketika dimakan. Cara untuk mendapatkan laksa yang lembut ialah basuh dan rendam terlebih dahulu laksa hingga kembang. Tujuannya adalah untuk mempercepatkan lagi proses merebus nanti. Setelah itu, rebus hingga laksa betul-betul masak dan bolehlah ditutup api.

Tambahkan air lagi ke dalam bekas laksa dan rendam buat seketika. Lebih baik direndam semalaman kerana ianya akan menjadi lebih lembut. Rendaman kali terakhir ini adalah untuk memastikan laksa betul-betul lembut dan tidak liat.

Akhir sekali, bolehlah ditoskan. Anda akan mendapat laksa yang betul-betul lembut dan sangat mudah untuk dimakan. Selain itu, laksa akan menjadi lebih banyak kerana ianya kembang sepenuhnya.

Petua Mendapatkan Biji Petai yang Besar

Biji petai

Untuk mendapatkan biji petai yang besar dan segar, ambil biji petai dan rendamkan ke dalam air garam lalu dibiarkan semalaman. Keesokan harinya lihat perubahan petai tersebut. Pasti anda akan berpuas hati dengan hasilnya.