Murtabak Kucai

Selasa, 25 Mac 2014

Murtabak Kucai

murtabak kucai

murtabak kucai sedap

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum
1 sudu besar merjerin
½ sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
Garam
Air secukupnya
Minyak masak


Bahan Untuk Inti :

Kucai (dipotong)
1 labu bawang besar (dihiris)
5 biji telur
2 biji cili hidup (dihiris nipis)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum, gula, susu dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Buat bentuk bulat-bulat.

2. Rendamkannya di dalam minyak masak agar tidak melekat. Biarkan selama 3 jam.

3. Campurkan telur, kucai, bawang dan cili di dalam satu bekas dan pukul telur seperti membuat telur dadar.

4. Canai atau tebar tepung dengan meletak daun pisang di bawah agar mudah untuk diangkat nanti.

5. Letakkan campuran telur tadi di tengah dan tutup dengan kemas.

6. Goreng hingga masak dengan api yang sederhana.

7. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan