Cempedak Goreng

Rabu, 20 Ogos 2014

Cempedak Goreng

cempedak goreng

Bahan-bahan :

1 biji buah cempedak (diambil isinya)
2 cawan tepung beras
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak masak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras, telur, air kapur dan serbuk kunyit di dalam bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Bancuh hingga rata dan biarkan sebentar. Jangan bancuh terlalu cair.

4. Panaskan minyak di dalam kuali.

5. Masukkan isi buah cempedak ke dalam bancuhan tepung dan gaul hingga rata.

6. Masukkan ke dalam kuali untuk menggoreng.

7. Balikkan adunan bagi mendapatkan gorengan yang sekata.

8. Apabila kuning keemasan, angkat dan tuskan di dalam tapisan.

9. Sedia untuk dihidang.

4 ulasan: