Jumaat, 28 Mac 2014

Kek Pisang Coklat Chip

kek pisang coklat chip

resepi kek pisang coklat chip

Bahan-bahan :

4 biji pisang emas atau pisang berangan
3 biji telur
1 ¾  cawan tepung naik sendiri
¼ cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
½ cawan minyak
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
3 sudu besar coklat chip (ikut suka anggarannya)


Cara Membuatnya :

1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan pisang yang sudah dilenyek bersama sedikit garam.

3. Ayak tepung naik sendiri, tepung jagung dan soda bikarbonat bersama.

4. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata.

5. Masukkan minyak dan kacau hingga semuanya sebati atau bercampur.

6. Akhirnya, masukkan coklat chip dan kacau rata.

7. Tuang dalam acuan yang telah disapu dengan minyak.

8. Bakar dalam suhu 200 oC selama 1 jam atau sehingga masak.

Selasa, 25 Mac 2014

Murtabak Kucai

murtabak kucai

murtabak kucai sedap

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum
1 sudu besar merjerin
½ sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
Garam
Air secukupnya
Minyak masak


Bahan Untuk Inti :

Kucai (dipotong)
1 labu bawang besar (dihiris)
5 biji telur
2 biji cili hidup (dihiris nipis)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum, gula, susu dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Buat bentuk bulat-bulat.

2. Rendamkannya di dalam minyak masak agar tidak melekat. Biarkan selama 3 jam.

3. Campurkan telur, kucai, bawang dan cili di dalam satu bekas dan pukul telur seperti membuat telur dadar.

4. Canai atau tebar tepung dengan meletak daun pisang di bawah agar mudah untuk diangkat nanti.

5. Letakkan campuran telur tadi di tengah dan tutup dengan kemas.

6. Goreng hingga masak dengan api yang sederhana.

7. Sedia untuk dihidang.

Apam Kampung Gula Merah

Apam Kampung Gula Merah

kuih apam gula merah

Apam Kampung Gula Merah

Sumber Resipi :

Bahan A :
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan


Bahan B :
11 gram yis mauripan
½ cawan air suam
1 sudu kecil gula halus


Bahan C :
4 cawan tepung gandum
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak bahan A hingga gula larut, tapis dan sejukkan. Ketepikan dahulu.

2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.

3. Satukan bahan C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah sejuk tadi.

4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Kacau hingga sebati, tutup dan perap selama 1 jam.

5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang. Biarkan selama 10 minit. Kemudian, kukus adunan selama 40 minit.

6. Biarkan kuih  betul-betul sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau tajam dengan cara seperti gergaji ke depan ke belakang supaya kuih tidak kelihatan mampat.

7. Sedap dimakan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.


Nota Sajian Hati :

- Boleh juga menggunakan acuan kecil, sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan ¾ adunan apam yang diperap sejam tadi  ke dalam acuan. 
- Biar sebentar dalam 5 minit dan kukus selama 20 minit.

Rabu, 19 Mac 2014

Apam Pisang Gula Hangus

Apam Pisang Gula Hangus

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

½ cawan gula pasir
1 cawan susu cair
3 sudu besar mentega
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor  (boleh kurangkan 2/3 cawan sahaja)
1½ cawan pisang lecek
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
¼ sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Ayakkan sekali tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ketepikan dahulu.

2. Cairkan gula dengan api kecil menjadi gula hangus dan masukkan susu sehingga menggelegak. Tutup api dan campurkan mentega. Sejukkan.

3. Pukul telur dan gula kastor sehingga kembang.  Masukkan pisang dan gaul rata.  Masukkan tepung yang diayak tadi dan gaul sebati.

4. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.

5. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 18 Mac 2014

Jelly Kelapa + Cincau

Jelly Kelapa + Cincau

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar
3 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Gula secukup rasa
1 tin minuman cincau Yeo’s
Cincau (dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air sehingga agar-agar hancur dan mendidih. Kemudian masukkan gula.

2. Seterusnya, masukkan 4 ½ cawan air kelapa muda dan air minuman cincau. Padamkan api.

3. Masukkan isi kelapa dan juga cincau ke dalam bekas yang disukai dan tuangkan agar-agar.

4. Sejukkan dalam peti ais dan bolehlah dihidang.


Nota Sajian Hati :

- Jika anda mempunyai lebihan air kelapa muda, boleh juga menggantikan air biasa dengan air kelapa muda ketika memasak agar-agar.

- Jelly kelapa terasa lebih enak ditambah pula dengan kesegaran cincau.

Sabtu, 15 Mac 2014

Kuih Kalakatar

kuih kalakatar

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

6 cawan air kelapa muda (daripada 3 biji kelapa muda yang agak besar saiznya)

Isi kelapa muda (seeloknya yang lembut dikokot menggunakan sudu. Jika isi kelapa muda agak keras, gunting kecil-kecil)

2 cawan tepung beras

2 sudu besar tepung gandum

2 biji telur gred B

8-10 sudu besar gula pasir (jika air kelapa sudah manis boleh kurangkan gula)

Secubit garam


Cara Membuatnya:

1. Lenser loyang berukuran 8X8 inci atau yang bersesuaian dengan sedikit marjerin. Tidak perlu dialas.

2. Panaskan oven pada suhu 200 oC api atas dan bawah.

3. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk adunan. Pukul telur dan gula bersama sedikit garam menggunakan 'whisk' (pemukul telur manual) hingga gula larut dan telur berbuih. Tak perlu kembang.

4. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa secara berselang-seli, sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul menggunakan 'whisk’. Pastikan adunan sebati.

5. Masukkan bater ke dalam loyang. Letakkan loyang di rak paling bawah di dalam oven. Bakar pada suhu 200 oC. Selepas 15 minit, keluarkan loyang dan kacau adunan kuih agar kuih tidak mendap ke bawah.

6. Setelah dikacau rata, Taburkan isi kelapa muda di permukaan kuih. Terus membakar kuih di bahagian tengah oven selama 30-40 minit atau sehingga kuih masak. Bahagian atas kuih nampak keperangan apabila kuih masak.

7. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidang dan dipotong.


Tips Masakan

-     -  Gunakan cawan yang sama saiznya untuk menyukat tepung beras dan air kelapa.

-     - Tepung gandum disukat penuh sudu dan bukan rata.

Isnin, 3 Mac 2014

Lepat Pisang

Lepat Pisang

Bahan-bahan :

20-25 biji pisang awak
5 sudu besar gula @ secukup rasa
1 ½ cawan santan
2 ½ cawan tepung beras
Sedikit garam
Daun pisang (dilayurkan)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan pisang, gula, garam dan santan ke dalam blender.

2. Kisar hingga pisang hancur.

3. Tuangkan ke dalam bekas dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Ambil daun pisang dan letakkan adunan di tengah dan bungkus dengan kemas.

6. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.


Nota Sajian Hati :

1. Adunan kuih agak cair kerana penggunaan tepung beras. Hal ini kerana jika terlalu pekat, kuih akan menjadi keras.

2. Penggunaan tepung beras membolehkan tekstur lepat menjadi licin dan cantik berbanding tepung gandum serta rasanya yang lebih enak.

3. Keburukannya ialah agak sukar untuk melipatnya kerana mudah terkeluar ketika membungkus. Oleh itu, anda perlu cepat dan cekap semasa membungkusnya.