Aiskrim Jeruk Mangga

Rabu, 8 April 2015

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Bahan-bahan :

Buah mangga muda
Garam
Gula
Air
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :

1. Buah mangga dikupas, dibuang biji dan dipotong mengikut saiz yang sesuai.

2. Bancuh air garam dan pastikan airnya terasa masin.

3. Rendam buah mangga bersama air garam selama satu hingga dua hari.

4. Rendam dengan air biasa sebentar agar dapat menghilang sedikit rasa masin.

5. Bancuh air gula dan lebihkan gula agar lebih manis.

6. Masukkan buah mangga di dalam plastik aiskrim dan tuangkan air gula tadi.

7. Ikat plastik dengan kemas dan bekukan dalam peti sejuk.

8. Aiskrim akan bertukar menjadi masam manis masin seakan aiskrim asam boi.

9. Selamat mencuba dan sesuai dinikmati selalu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan