Biskut Cornflakes Rangup

Jumaat, 17 Julai 2015

Biskut Cornflakes Rangup

Biskut Cornflakes Rangup
Sumber Resipi :
Kak Yatie

Bahan-bahan :

250 gram mentega
¾ cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila
1 biji kuning telur
250 gram cornflakes (diramas sikit)
2 cawan tepung naik sendiri


Bahan-bahan Lain :

Mangkuk kertas secukupnya
Ceri merah dan ceri hijau sebagai hiasan (dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.

2. Setelah sebati, masukkan kuning telur dan pukul lagi.

3. Kemudian masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yang diramas tadi.

5. Gaul sebati menggunakan senduk kayu saja.

6. Sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas dan hiaskan dengan potongan ceri.

7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 oC selama 20 minit.

8. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan