Homemade Aiskrim (Versi Kedua)

Isnin, 9 November 2015

Homemade Aiskrim (Versi Kedua)

Aiskrim

Homemade Aiskrim

Bahan-bahan :

2 biji putih telur
14 sudu gula pasir
2 sudu besar ovalett
1 sudu teh Vanila Prima (esen vanila)
2 tin susu cair Marigold


Cara Membuatnya :

1. Putar putih telur bersama gula pasir hingga kembang.

2. Masukkan ovalett dan putar hingga sebati.

3. Kemudian masukkan susu cair dan putar hingga pekat.

4. Masukkan vanila prima dan putar hingga pekat dan likat.

5. Tuangkan ke dalam bekas dan bekukannya di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.


Tips Masakan :

1. Hendaklah dikacau lama untuk mendapatkan tekstur aiskrim yang gebu.

2. Boleh masukkan apa-apa perisa yang disukai contohnya untuk perisa strawberi boleh masukkan strawberi emulco.

3. Jika anda risau yang aiskrim ini berbau hanyir telur, ianya memang salah sama sekali kerana tiada langsung bau hanyir telur.

4. Kekurangannya ialah aiskrim ini cepat cair dan apabila dikeluarkan dari peti sejuk harus dimakan dengan cepat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan