Jelly Roselle

Sabtu, 24 Oktober 2020

Jelly Roselle

 
 
 

Bahan-bahan : 

20 gram agar-agar tali 

25 biji roselle – saiz kecil (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih) 

1 cawan gula 

Gula secukup rasa 

Air secukupnya


 Cara Membuatnya : 

1. Bersihkan kelopak roselle yang telah dibuang bijinya. 

2. Masukkan 3 mug air dalam periuk, roselle dan gula. 

3. Masak sampai mendidih dan kelopak roselle mengeluarkan warnanya. 

4. Tutup api, biarkan sejuk dan tapis. 

5. Masak agar-agar bersama 5 mug air dalam periuk. 

6. Biarkan sehingga agar-agar hancur. 

7. Kemudian masukkan sirap roselle yang telah ditapis tadi. 

8. Masukkan sedikit demi sedikit, jika terlalu pekat jangan masukkan semua. 

9. Tambahkan gula secukup rasa jika kurang manis. 

10. Masak sehingga mendidih, tuang dalam bekas dan biarkan sejuk.

 

2 ulasan: