Rabu, 22 September 2010

Biskut Buah Pinggang

Biskut Buah Pinggang


Bahan-bahan : 

1 buku buttercup atau 1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 cawan roti merry (dihancurkan)
1 cawan cornflakes (dihancurkan)


Cara Membuatnya : 

1. Pukul gula dan buttercup hingga kembang.

2. Masukkan telur, esen vanilla dan dikacau rata.

3. Masukkan cornflakes, roti merry, kacau perlahan-lahan dan masukkan tepung.

4. Terap dengan acuan buah pinggang dan sapu telur dan tabur sedikit cornflakes hancur di atasnya.


Biskut Mazola

Biskut Mazola
Biskut Mazola
Bahan-bahan : 

300 gram tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dimesin halus)
1 biji kuning telur
½ botol kecil minyak Mazola


Cara Membuatnya : 

1. Gaulkan tepung gandum, serbuk kacang tanah dan gula.

2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil digaulkan hingga rata.

3. Bentukkan bulat-bulat leper atau dibentuk menggunakan acuan mengikut pilihan sendiri.

4. Sapukan dengan kuning telur di atasnya dan letakkan kacang tanah sebagai hiasan.

5. Bakar hingga masak dan dibiarkan sejuk. Sedia untuk dihidang.

Kuih Denderam


Kuih Denderam

Bahan - bahan :

700 gram gula merah
200 gram gula putih
1 kg tepung beras
2 cawan air
1 cawan tepung gandum


Cara Membuatnya:

1. Gula merah dan gula putih dimasak bersama 2 cawan air. Kacau hingga gula larut.

2. Ayak tepung gandum dan tepung beras.

3. Kemudian, masukkan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung dengan menapis gula tersebut terlebih dahulu menggunakan penapis.

4. Kacau hingga sebati. Setelah itu, simpan doh selama semalaman untuk menyejukkannya.

5. Kemudian, bolehlah dibentuk untuk membuat kuih. Guna acuan kuih denderam yang sesuai.

6. Goreng hingga masak.