Selasa, 31 Mei 2011

Kuih Lapis


Kuih Lapis
   
Bahan-bahan :

1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
3 ½ cawan santan dari 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/5 sudu teh garam
Pewarna merah


Cara Membuatnya :

1. Tepung gandum dan tepung ubi diayak bersama. Gula dan santan dikacau sehingga gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan tepung ke dalam santan tadi. Kacau rata supaya tidak bergentel. Masukkan garam.

3. Adunan tepung dibahagikan dua iaitu satu bahagian dibiarkan putih dan satu bahagian lagi diwarnakan merah.

4. Panaskan air kukusan sehingga mendidih. Letakkan loyang di dalam periuk kukus. 

5. Masukkan sesenduk adunan putih, tutup kukus dan biarkan selama 3 minit.

6. Masukkan pula sesenduk adunan merah. Ulang langkah ini berselang-seli antara putih dan merah sehingga adunan habis.

7. Kukus selama 20 minit lagi. Setelah sejuk bolehlah dipotong .

Lompang

Kuih Lompang 

Bahan-bahan :

2 cawan tepung beras
4/5 cawan gula merah
1/5 cawan gula putih
4 cawan air
½ sudu teh kapur sirih
½ biji kelapa muda parut
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah dan gula putih bersama 2 cawan air. Sejukkan.

2. Bancuhkan tepung, kapur sirih bersama air lebihan tadi.

3. Masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau hingga rata.

4. Pastikan kesemua air yang dimasukkan adalah empat cawan sahaja termasuklah air gula. Jika tidak kuih akan menjadi lembut.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bolehlah dikukus sehingga masak.

6. Apabila telah sejuk, potong dan salut bersama kelapa parut yang telah dimasukkan sedikit garam.

7. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 15 Mei 2011

Kuih Keria


Kuih Keria

Bahan-bahan :

Ubi kayu atau ubi keledek
Tepung gandum
Gula secukup rasa
Sedikit air
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Rebus ubi sehingga empuk dan masukkan sedikit garam. Buangkan air rebusan. Kemudian, lenyek ubi sehingga hancur.

Masukkan sedikit air garam dan tepung sedikit demi sedkit. Gaul hingga sebati. 

Masukkan tepung sehingga adunan dapat dibentuk. Tepung tidak boleh berlebihan kerana boleh menyebabkan kuih menjadi keras. Cukuplah sekadar adunan boleh dibentuk.

Buat bentuk seperti kuih donut. Kemudian bolehlah digoreng. 

Di dalam kuali yang lain, masak gula pasir bersama sedikit air hingga gula hancur dan agak pekat.

Masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi dan kacau sebati hingga semua permukaan kuih terkena air gula.

Sedia untuk dihidang.

Ikan Masak Pindang

Ikan Masak Pindang

Bahan-bahan :


Ikan
2 batang serai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Garam
2 biji cili
3 keping asam keping


Cara membuatnya :


Buka api, masukkan air secukupnya di dalam periuk. 

Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan cili yang telah dihiris, garam dan asam keping. 

Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tunggu hingga mendidih. 

Setelah itu, masukkan ikan. Tunggu hingga ikan masak. 

Sedia untuk dihidang.

Sambal Tumis Udang

Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan :

Udang
1 piring cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu minyak
Asam jawa
2 sudu gula
Garam secukup rasa 


Cara membuatnya : 

Kisar cili bersama bawang putih dan bawang merah. Panaskan minyak dan tumis bawang merah yang dihiris. Goreng hingga wangi dan kekuningan. 

Masukkan cili yang dikisar tadi. Kemudian masukkan air, gula dan garam.

Tunggu hingga pecah minyak. Selepas itu, bolehlah masukkan udang. Biar seketika hingga udang masak.

Kemudian masukkan air asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Bolehlah dihidang.