Khamis, 21 Julai 2011

Kuih Cara

Kuih Cara

Bahan-bahan : 

3 cawan tepung gandum
2 ½ cawan santan + pandan
1 biji telur
½ sudu teh garam
2 sudu gula
Gula secukupnya
Sedikit minyak

Cara membuatnya : 

Ayak tepung gandum, masukkan telur, garam dan dua sudu gula. Kemudian masukkan santan bercampur pandan sedikit demi sedikit.

Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak berketul. Jika tidak sebati, tapis adunan menggunakan penapis dan dilenyek hingga pecah.

Guna acuan kuih bahulu, letakkan di atas api dan masukkan sedikit minyak. Seterusnya, masukkan 1 sudu bancuhan tepung tadi dan sedikit gula mengikut citarasa. Tutup dengan tudung periuk dan tunggu hingga masak.

Setelah itu, bolehlah dicungkil untuk mengeluarkan kuihnya. Ulang cara ini sehingga tepung habis.

Kuih Lidah Buaya

Kuih Lidah Buaya

Bahan-bahan : 

800 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ sudu teh garam
2 sudu besar marjerin dipanaskan sehingga cair
Tepung ubi kayu
Minyak masak
Gula halus secukupnya 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan gula, garam dan marjerin yang dicairkan. Gaulkan. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga sebati.

Setelah itu, di dalam bekas yang lain masukkan tepung ubi dan campurkan minyak masak sedikit demi sedikit. Bancuhan adalah agak cair untuk disapukan ke permukaan doh.

Ambil sedikit doh yang siap diuli dan canaikan senipis yang mungkin. Kemudian sapukan dengan bancuhan tepung ubi kayu tadi sehingga rata.

Kemudian, bolehlah dilipat dan dipotong kecil-kecil.

Goreng hingga kekuningan. Kemudian, taburkan dengan gula halus. 

Lempeng Kelapa

Lempeng Kelapa 

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan kelapa parut, gula dan garam secukup rasa.

Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga doh menjadi sebati. Adunan hendaklah cair sedikit berbanding membuat cucur.

Kemudian, panaskan kuali masukkan sedikit minyak lebih kurang satu sudu ratakan keseluruh kuali.

Cedukkan 1 senduk aduan dan buat bentuk bulatan nipis. Tunggu hingga garing dan alihkan pula di bahagian yang lain. Apabila kekuningan bolehlah diangkat.

Buat sehingga adunan habis. Lempeng ini sedap dimakan begitu sahaja atau bersama kari dan juga sambal.