Khamis, 7 Jun 2012

Kek Coklat Brownies Tanpa Telur ~Raudah~

Kek Coklat Brownies Tanpa Telur

Bahan A :

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil tepung jagung
½ sudu kecil soda bikarbonat
1/8 sudu kecil garam halus
¾ cawan gula halus
½ cawan serbuk koko (boleh dikurangkan sedikit untuk mengurangkan rasa pahit)

Bahan B :

1 cawan susu cair
2 sudu besar susu pekat manis
¼ cawan mentega cair atau minyak
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan C :

Kekacang atau coklat cip


Cara Membuatnya :

1. Campurkan kesemua bahan A dan diayak.

2. Masukkan bahan B iaitu susu pekat, esen vanilla dan susu cair. Kacau hingga semuanya bergaul dengan baik dan tidak berketul.

3.Akhir sekali masukkan minyak. Kacau hingga sebati.
 
4. Tuang adunan ke dalam acuan. Taburkan bahan C iaitu coklat cip atau kekacang di atasnya.

5. Bakar atau boleh juga dikukus sehingga masak.

Rabu, 6 Jun 2012

Sambal Bali Telur

Sambal Bali Telur

Bahan-bahan :

10 biji telur
20 biji cili kering
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
½ inci halia
1 camca kicap
1 camca gula
Sedikit garam
¼ cawan air asam jawa
Sedikit minyak

Cara Membuatnya :

1.     Telur direbus, dikupas kulitnya dan digoreng.

2.    Blender cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga hancur.

3.    Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bahan yang diblender tadi. Masak hingga pecah minyak.

4.    Masukkan kicap, gula dan garam secukup rasa.

5.    Masukkan juga air asam jawa.

6.    Akhir sekali, masukkan telur yang digoreng dan kacau hingga pekat.

Roti Canai Ali Maju


Bahan-bahan :

550 gram tepung gandum
15 gram marjerin
1 biji telur
250 ml air
60 ml susu pekat manis
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

1.     Campurkan semua bahan. Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

2.    Rehatkan doh selama 10 minit. Setelah itu, uli sekali lagi selama 5 minit. Ulangi langkah tersebut sebanyak 3 kali.

3.    Bentukkan adunan bulat-bulat dan mengikut saiz yang dikehendaki. Perap selama 3 jam atau lebih.

4.    Akhir sekali, panaskan kuali leper dan tebar roti. Goreng hingga masak. Enak dinikmati bersama kuah dal dan sambal ikan bilis.

Sumber : Majalah