Selasa, 11 September 2012

Pulut Udang

Kuih Pulut Udang


Bahan Untuk Pulut :

Beras pulut
Santan                                
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut
Cili kering
4 ulas bawang merah
Serai
Sedikit jintan manis
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa


Cara Memasak Pulut :

Basuh beras pulut sehingga bersih. Toskan airnya. Masukkan santan secukupnya. Anggaran airnya adalah setengah daripada isi pulut. Sukat menggunakan jari. 

Masukkan garam sedikit. Masak atas api. Apabila telah kering, tutup periuk dan buka api perlahan. Kacau selalu hingga pulut betul-betul masak.


Cara Memasak Inti :

Mesin cili kering, bawang merah, serai dan jintan manis sehingga hancur. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi.

Seterusnya masukkan kelapa parut, udang hidup, gula dan garam secukup rasa. Kacau di atas api sehingga kering. Tutup api.

Seterusnya, bungkus pulut menggunakan daun pisang. Letakkan inti di tengahnya. Setelah itu, panggang di atas api buat seketika.

Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 7 September 2012

Nasi Lemak Ikan Bilis

Nasi Lemak Ikan Bilis

Bahan Untuk Nasi :

4 cawan beras
5 cawan santan @ secukupnya
Garam secukup rasa
Halia (diketuk)
6 biji lada hitam
2 helai daun pandan (disimpul)
1 batang serai (diketuk)

Bahan Untuk Membuat Sambal Ikan Bilis :

Ikan bilis
Cili kering
Bawang merah
Air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Minyak


Cara Memasak Nasi :

Basuh beras sehingga bersih. Masukkan santan, daun pandan, halia, serai, lada hitam serta garam secukup rasa. Masak nasi seperti biasa.


Cara Memasak Sambal :

1. Mesin cili kering bersama bawang merah sehingga hancur.

2. Ikan bilis dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.

3. Tumis bahan yang dikisar sehingga masak dan naik minyak.

4. Setelah itu, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau hingga sebati.

5. Masukkan air asam jawa secukupnya beserta garam dan gula.

6. Tunggu hingga mendidih dan kuah agak pekat. Tutup api.

7. Sedia untuk dihidang bersama nasi.

Serawa Ubi Kayu

Serawa Ubi Kayu

Bahan-bahan :

Ubi kayu
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Ubi kayu dikupas kulit dan dipotong kecil. Rebus hingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula merah larut. Tapiskan.

Masukkan gula merah ke dalam ubi yang telah empuk tadi. Masukkan juga gula pasir secukup rasa.

Setelah itu, masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam. Masak hingga mendidih.

Jika suka boleh juga dicampurkan dengan sagu.

Sedia untuk dihidang.

Kerepek Pisang Manis

Kerepek Pisang Manis


Bahan-bahan :

Pisang awak
Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Peralatan untuk mengupas dan menghiris pisang

Cara Membuatnya :

Kupas dan potong nipis-nipis pisang menggunakan alatan yang sesuai. Setelah itu, masukkan gula secukup rasa.

Panaskan minyak di dalam kuali, goreng pisang hingga masak dan garing.

Sambal Bilis dan Ubi Kentang (Kering)

Sambal Bilis dan Ubi Kentang (Kering)

Bahan-bahan :

Ikan bilis (digoreng hingga garing)
Ubi kentang (dihiris nipis dan digoreng hingga garing)
Cili kering
5 ulas bawang merah
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya :

Mesin cili kering bersama bawang merah sehingga hancur.

Panaskan sedikit minyak, masukkan cili yang dimesin tadi dan asam gelugur. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Masak hingga pecah minyak dan kering.

Setelah itu, masukkan ubi kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau hingga semuanya sekata. Tutup api.

Sedia untuk dihidang.