Ahad, 30 September 2012

Kuih Jagung

Kuih Jagung


Bahan A :
½ tin jagung manis dalam tin
1 cawan gula
6 butir telur
1 cawan marjerin
1 sudu teh soda bikarbonat


Bahan B :
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik 


Cara Membuatnya : 

1. Adun semua bahan A sehingga sebati dengan menggunakan mesin pengisar.

 2. Selepas itu, masukkan bahan B dan sekali lagi adun sehingga sebati.

 3. Akhir sekali, masukkan adunan tadi dalam acuan. Kemudian kukus atau bakar sehingga masak selama 15-20 minit.
 

Sabtu, 29 September 2012

Agar-agar Kastard


Agar-agar Kastard


Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
4 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
Kuning telur
Dua helai daun pandan (disimpul)
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 5 cawan air sehingga kembang. Masukkan juga daun pandan.

2. Setelah agar-agar kembang, masukkan gula pasir dan direbus selama beberapa minit.

3. Bancuh tepung kastard dengan secawan air. Bancuhan itu dimasukkan ke dalam agar-agar lalu dikacau sehingga agak pekat.

4. Apabila campuran tersebut masak, masukkan kuning telur beserta esen vanila lalu dikacau sehingga sebati.

5. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan di dalam peti sejuk hingga agar-agar keras.
 

Rabu, 26 September 2012

Kek Permaisuri

Kek Permaisuri

Bahan-bahan :

60 gram tepung gandum
½ camca teh serbuk penaik
60 gram marjerin
60 gram gula halus
1 biji telur (dipukul bersama esen vanila)
½ camca teh esen vanila
30 gram buah-buahan kering


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

2. Putar marjerin dan gula hingga kembang dan putih.

3. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar lagi.

4. Kaup tepung dengan sudu logam sedikit demi sedikit sehingga habis.

5. Masukkan buah-buahan kering dan kacau rata.

6. Bakar selama 15-20 minit hingga kek berwarna kuning keemasan.