Rabu, 24 Oktober 2012

Biskut Buah Gajus

Biskut Buah Gajus

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
100 gram buah gajus (dikisar)
1 cawan tepung ubi kentang
2 cawan tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. 

Seterusnya, masukkan buah gajus yang dikisar. Kacau hingga sebati.

Masukkan tepung ubi kentang dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

Tekan menggunakan acuan bentuk gajus atau mengikut bentuk kegemaran sendiri. Jika suka boleh letakkan buah gajus di atasnya sebagai hiasan.

Bakar hingga masak.

Biskut Jem Strawberi

Biskut Jem Strawberi


Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
¾ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 botol kecil jem strawberi


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan dikacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Akhir sekali, masukkan tepung gandum.

Uli hingga menjadi doh. Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga. Letakkan jem strawberi di tengahnya.

Bakar hingga masak.
 

Almond London Klasik

Almond London Klasik

Bahan-bahan :

400 gram tepung gandum
250 gram mentega
55 gram gula kastor
25 gram susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Kacang badam panggang secukupnya
Coklat cair dan coklat urai berwarna secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan esen vanila.

2. Masukkan tepung gandum dan susu tepung dan gaul sebati.

3. Ambil sedikit doh dan balut sebiji badam panggang. Kemaskan doh.

4. Bakar pada suhu 150-160 oC selama 25 minit atau hingga keperang-perangan.

5. Setelah benar-benar sejuk, salut dengan coklat cair dan susun ke dalam cawan kertas.

6. Tabur coklat urai atau badam cincang yang dipanggang.