Khamis, 14 Februari 2013

Biskut Mazola Fazlina


Bahan-bahan :

1 mangkuk kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dimesin halus)
1 mangkuk gula halus
1 ½ mangkuk tepung gandum
Minyak masak secukupnya
1 biji kuning telur


Cara Membuatnya :

1. Gaulkan tepung gandum, serbuk kacang tanah dan gula halus.

2. Masukkan minyak masak sedikit demi sedikit sambil digaulkan hingga rata.

3. Setelah itu, bentukkan bulat-bulat leper dan sapukan kuning telur di atasnya.

4. Akhir sekali, bakarlah hingga masak.

Selasa, 5 Februari 2013

Aiskrim Coffeemate



Bahan-bahan :

200 gram coffeemate (1 bungkus)
1 liter susu UHT Dutch Lady apa-apa perisa (1 kotak besar)
Coklat urai (jika suka)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan kedua-dua bahan ke dalam blender dan kisarkan sehingga berbuih.

2. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga separuh beku.

3. Selepas itu, masukkan ke dalam blender dan kisar sekali lagi sehingga hancur.

4. Masukkan ke dalam bekas dan taburkan coklat urai di atasnya.

5. Sejukkan sehingga beku. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 1 Februari 2013

Jelly Kelapa Rumpai Laut



Bahan-bahan :

70-80 gram rumpai laut (dibasuh dan direndam semalaman)
Gula secukupnya
3500 ml air
2000 ml air kelapa muda (lebih kurang 4 biji buah kelapa)
Isi kelapa muda


Cara Membuatnya :

1. Masak rumpai laut bersama 3500 ml air. Masak hingga rumpai laut hancur sepenuhnya.

2. Seterusnya, masukkan gula secukup rasa. Biarkan sehingga gula larut.

3. Masukkan air kelapa muda beserta isinya. Tunggu hingga mendidih.

4. Kemudian bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan.