Rabu, 12 Jun 2013

Popia Goreng



Bahan Untuk Inti :


Kulit popia
Tauge
Ubi sengkuang (dihiris memanjang)
Lobak merah (dihiris memanjang)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sebiji telur
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada
Minyak (menumis)


Bahan Untuk Sos :


3 sudu besar cili yang sudah dikisar
Gula pasir (lebihkan)
Sedikit garam
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
Minyak (menumis)


Cara Membuat Inti :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan lobak merah dan ubi sengkuang.

Masukkan sedikit air dan garam secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan tauge dan juga telur. Masak hingga sayuran lembut dan kering. Tutup api dan biarkan sejuk untuk seketika.

Kemudian bolehlah membentuk kuih popia dan goreng hingga garing.


Cara Membuat Sos :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau.

Seterusnya, masukkan cili, gula dan garam. Tambahkan sedikit air agar cili dapat masak dengan baik.

Tunggu hingga betul-betul kering dan bolehlah dituang di atas popia yang telah digoreng tadi.

Ahad, 9 Jun 2013

Kerabu Umbut Kelapa


Bahan-bahan :


Umbut kelapa (dihiris nipis)
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar gula
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar serbuk beras (beras digoreng tanpa minyak hingga kekuningan dan dikisar halus)
Air asam jawa
Ikan bilis (digoreng dan ditumbuk)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :


Umbut kelapa dihiris nipis dan direbus hingga lembut. Masukkan juga sedikit garam. Toskan airnya.

Masukkan cili kisar di dalam bekas. Campurkan juga dengan kerisik, air asam jawa, serbuk beras, ikan bilis, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.

Setelah itu, masukkan umbut kelapa yang telah ditoskan airnya. Gaulkan kesemuanya hingga sekata.

Sedia untuk dihidang.

Khamis, 6 Jun 2013

Cucur Ubi Kayu Pedas


Bahan-bahan :


2 cawan ubi kayu yang diparut dan ditos airnya
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
Cili kering (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar tepung gandum
Daun kari (dipotong kecil)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Serbuk kunyit 


Cara Membuatnya :


1. Bahan-bahan di atas dicampurkan ke dalam ubi kayu yang telah diparut.

2. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedikit serbuk kunyit agar cucur nampak lebih cantik dengan warna kekuningan. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.

3. Kemudian, ambil sedikit adunan dan digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan.

4. Goreng hingga masak dan garing. Sedia untuk dihidang.