Isnin, 22 Julai 2013

Petua Menyimpan Gula

Gula

Ada kalanya gula yang kita simpan akan cair sedikit ataupun berair. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, masukkan sekeping roti ke dalam balang gula. Roti ini akan dapat menyerap lembapan dalam balang dan dapat mengelakkan gula daripada cair.

Sementara itu untuk mengelakkan gula daripada dimasuki semut, selain daripada memasukkan beberapa tangkai bunga cengkih, anda boleh juga melilit leher botol dengan tali guni yang telah disapukan dengan minyak kelapa.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Sayur-sayuran Tahan Lebih Lama

Sayur-sayuran 

Sayur-sayuran biasanya tidak tahan lama. Tapi jika anda ingin mengelakkan sayuran dari menjadi busuk dan berlendir, bolehlah mencuba petua berikut. Setiap kali selepas membeli sayur-sayuran, cucikannya dengan air terlebih dahulu sehingga bersih. Toskan airnya. Kemudian bungkus dengan surat khabar. Simpankannya di dalam peti sejuk seperti biasa. Insya-Allah sayur-sayuran tersebut akan tahan sehingga dua tiga hari berikutnya dan masih segar apabila ingin dimasak.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Elakkan Kutu Beras

Beras 

Mungkin anda biasa mengalami masalah kutu beras yang sungguh merungsingkan. Maklumlah, kerana adanya kutu beras ini, kerja-kerja mencuci beras akan menjadi lebih sukar. Malah ia akan mengambil masa yang lebih lama dari sepatutnya. Pun begitu, jangan bimbang petua berikut mungkin boleh membantu. Untuk mengelakkan kehadiran kutu beras di dalam beras yang anda simpan, ambilkan lima atau enam tangkai cili kering dan masukkannya ke dalam bekas menyimpan beras. Gaulkan cili kering tadi dengan beras dan biarkannya di dalam bekas tersebut selagi anda menyimpan beras di dalamnya. Insya-Allah akan berpuas hati dengan hasilnya.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Selasa, 16 Julai 2013

Petua Memilih Pisau

Pisau

Walaupun pisau hanyalah peralatan yang biasa-biasa saja, namun kita tetap perlu berhati-hati ketika memilihnya. Pelbagai ciri perlu diambil kira bagi memastikan ia selesa dipakai dan tidak mudah tumpul. Berikut boleh dijadikan panduan :

1. Pilihlah pisau yang diperbuat dari bahan karbon dan tertera perkataan ‘stainless steel’. Kandungan karbon ini akan memastikan pisau tersebut tidak mudah berkarat selain mudah dibersihkan.

2. Elakkan dari membeli pisau yang mengandungi baja kerana ini akan membuatkannya mudah berkarat.

3. Apa pun pisau yang anda beli, pastikan ia sesuai digunakan untuk semua jenis makanan. Pastikan ia diperbuat dari bahan yang kuat dan boleh memotong dengan baik.

4. Untuk memastikan pisau tersebut sentiasa tajam, ia harus diasah. Caranya ialah dengan menggunakan batu khas. Anda boleh asah sendiri secara tradisional ataupun hantarkan saja pada tukang asah pisau.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Cara Membuka Tin Makanan Dengan Betul

Susu F&N
Sebelum membuka apa-apa tin sekali pun, basuh bahagian atas tin dengan air yang mengalir terlebih dahulu. Kemudian lap dengan kain bersih. Begitu juga dengan pemotong pembuka tin harus dibasuh dengan bersih. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan apa-apa bakteria atau kuman dari menjangkiti makanan di dalam tin.

Lakukan perkara yang sama sesudah ia digunakan. Jika tidak bahagian pemotong pembuka tin ini mungkin akan menjadi salah satu tempat pembiakan bakteria. Sekiranya anda menggunakan pemotong tin elektrik, cucikannya dengan air suam bersabun. Selepas itu lapkan dengan kain bersih.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Pelbagai Petua Untuk Landas Cincang

Landas Cincang

1. Setiap kali hendak memotong, menghiris atau mencincang makanan di atas landas cincang (cutting board), pilihlah landas cincang yang diperbuat daripada plastik atau kayu. Elakkan dari memilih landas cincang yang lebih keras kerana ini akan menyebabkan pisau menjadi tumpul atau calar.

2. Gunakan landas yang sama setiap kali hendak memotong daging dan gunakan landas cincang yang lain pula untuk memotong sayur-sayuran atau buah. Tapi jika anda memiliki hanya satu landas cincang di rumah, tidak mengapa. Tak perlu susah-susah membeli satu lagi landas cincang. Cuma pastikan anda potong sayur-sayuran terlebih dahulu sebelum memotong daging mentah.

3. Cuci papan atau landas cincang dengan air suam setiap kali sudah digunakan.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Mengharumkan Dapur

Ruang Dapur

Masalah dapur berbau kurang menyenangkan memang biasa dialami setiap orang. Masalah ini seringkali berlaku terutamanya selepas selesai menyiang ikan, daging dan ayam. Bagi mengatasi masalah ini, rebuskan beberapa keping kulit kayu manis bersama dengan bunga cengkih dan cuka biasa. Gunakan air rebusan itu untuk menyembur atau mengelap meja, cabinet, jubin dan singki di dapur anda. Insya-Allah bau hanyir dan bau-bau kurang menyenangkan akan hilang.

Sumber : Mingguan Wanita