Sabtu, 28 Disember 2013

Kaswi Pandan

Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Sedap

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan A :

6 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan


Bahan B :

1 cawan air tapisan pandan (8 helai daun pandan)
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kanji @ tepung ubi
1 sudu teh kapur sirih


Bahan C :

2 cawan  kelapa parut muda (kelapa putih sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Masak bahan A dan tapis. Kemudian ketepikan.

2. Ratakan sedikit minyak ke dalam loyang yang hendak digunakan.

3. Bancuh semua bahan B dengan air gula dan tapiskan ke dalam loyang.

4. Masak selama 30 minit.

5. Tunggu sehingga sejuk dan potong.

6. Gaulkan garam dengan kelapa.

7. Golekkan kuih yang dipotong bersama kelapa tadi.

Aiskrim Susu

Aiskrim Susu

Aiskrim Susu Sedap

Aiskrim

Bahan-bahan :

1 kotak susu penuh krim Dutch Lady (1 liter)
½ tin susu pekat manis
1 sudu besar overlate
Biskut oreo (jika suka)


Cara Membuatnya :

Campurkan semua bahan ke dalam blender. Kisar hingga lembut dan gebu.

Tuangkan ke dalam bekas. Jika suka, patahkan biskut oreo dan masukkan bersama.

Bekukan di dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati.

Khamis, 19 Disember 2013

Apam Pandan

Apam Pandan
Kuih Apam Pandan
Apam Pandan Gebu

Sumber Resipi : bilachahkedapur

Bahan-bahan :

2 ½ cawan tepung gandum
100 gram gula
5-6 helai daun pandan
1 cawan campuran santan dengan air daun pandan
2-3 titis esen pandan
2 sudu kecil yis
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Kisar daun pandan hingga hancur. Campurkan air daun pandan dengan kelapa parut.

2. Perah dan jadikan  satu cawan campuran santan dengan pandan. Tapiskan.

3. Campur dengan bahan-bahan yang lain dalam satu bekas.Timbuk atau kacaukan hingga semuanya rata dan gula hancur sepenuhnya.

4. Peram kira-kira 30 minit agar adunan naik.

5. Sediakan air kukusan dan kukus kira-kira 15 minit atau sehingga masak.

6. Hidangkan dengan kelapa parut muda yang telah digaul dengan sedikit garam.

Video Masakan Sajian Hati 2013

Koleksi Masakan Tahun 2010 hingga 2013

Jumaat, 13 Disember 2013

Kuih Bengkang Pandan

Kuih Bingka Pandan

 Bahan-bahan :

1 cawan jus pandan (12 helai daun pandan + 200 ml air diblender atau air tambah pandan esen )
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan pekat 
2 sudu makan butter
3 biji telur
1/2 sudu the garam
Pewarna hijau sekiranya guna esen pandan


Cara Membuatnya :

Daun pandan dihiris dan diblender bersama 200 ml air. Setelah blender, tapiskan dan ambil jus pandan tersebut.

Campurkan semua bahan-bahan iaitu gula, tepung gandum, santan pekat, butter, garam, telur dan jus pandan. Putar dengan menggunakan mixer atau blender sampai sebati.

Sapukan sedikit minyak pada loyang dan masukkan ke dalam oven untuk beberapa minit sehingga minyak panas.

Apabila minyak telah panas, masukkan campuran tadi ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180 degree sampai garing.

Khamis, 12 Disember 2013

Bubur Puteri Mandi Durian @ Wadai Kepeng Durian

Bubur Puteri Mandi Durian atau Wadai Kepeng Durian
Kuih tradisional orang Banjar
Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
½ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
Durian


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut di dalam satu bekas.

2. Bancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih buah melaka.

3. Buat bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak, ia akan menjadi lebih besar. Bentukkan sehingga habis.

4. Apabila semuanya sudah siap, ketepikan dahulu.

5. Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.

6. Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.

7. Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama buah durian. Kacau supaya kuih tidak bergumpal sesama sendiri.

8. Setelah kesemua kuih timbul di permukaan santan barulah kuih tersebut telah masak. Tutup api dan bolehlah dihidang.

Ahad, 8 Disember 2013

Air Kelapa Muda

air kelapa muda

air kelapa muda istimewa

Bahan-bahan :

2 biji kelapa muda (ambil air dan isinya)
Gula secukup rasa
Air panas
Ketul ais secukupnya


Cara Menyediakannya :

Masukkan air dan isi kelapa muda ke dalam jug.

Larutkan gula di dalam air panas untuk menghasilkan air gula.

Kemudian, masukkan air gula yang dibancuh tadi ke dalam jug yang berisi air kelapa. Kacau hingga semuanya sebati.

Akhir sekali, masukkan ketul ais secukupnya. Tuangkan  di dalam gelas.

Sedia untuk dihidang.