Khamis, 31 Julai 2014

Kek Coklat Koko Kukus

Kek Coklat Koko Kukus

Sumber Resipi :
Puan Zaiton (Jiran)

Bahan-bahan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan 2 sudu)
1 cawan serbuk koko
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir dan serbuk koko di dalam periuk.

2. Masak di atas api 4 bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Akhir sekali, masukkan minyak. Tuangkan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Rabu, 23 Julai 2014

Biskut Aiskrim Oren

Biskut Aiskrim Oren

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
1 sudu teh perisa oren
Sedikit pewarna oren
½ cawan tepung ubi kentang
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum atau cukup lembut
Coklat masakan secukupnya
Hiasan warna-warni


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan perisa oren dan pewarna. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung ubi kentang dan tepung jagung.

4. Masukkan juga tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga menjadi doh.

6. Terapkan dengan acuan berbentuk aiskrim.

7. Bakar sehingga masak.

8. Cairkan coklat masakan dan celup atau sapu di atas permukaan kuih.

9. Taburkan hiasan warna-warni dan biarkan hingga coklat keras.

10. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 22 Julai 2014

Biskut Buah Kana

biskut buah kana

Sumber Resipi :
Siti Hajar Mat Radzi

Bahan-bahan :

1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
1 cawan tepung jagung
1 camca teh esen vanila
1 camca teh baking powder
Tepung gandum ikut lembut
2 biji telur ayam
Sedikit jem untuk menyapunya


Cara Membuatnya :

1. Marjerin dan gula dipukul sampai kembang.

2. Masukkan esen vanila serta telur dan pukul lagi.

3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum dan baking powder. Uli hingga sebati.

4. Tekan ke dalam acuan dan keluarkan kuihnya menggunakan lidi.

5. Susun di dalam loyang dan bakar hingga masak.

6. Setelah sejuk, sapukan jem dan tangkupkan dua biskut menjadi satu.

Jumaat, 4 Julai 2014

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Jem Nangka :

500 gram buah nangka masak (dikisar halus)
175 gram gula pasir
7 sudu tepung sagu
½ cawan air


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem nangka di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Jem Nangka :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.

Selasa, 1 Julai 2014

Jem Nangka

jem nangka

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 kg buah nangka masak (dikisar halus)
350 gram gula pasir
15 sudu tepung sagu
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.


Nota :

1. Jem ini tahan selama lebih kurang seminggu lebih sahaja. Jika disimpan dalam peti sejuk, ianya boleh tahan lebih lama.

2. Anda juga boleh menggunakan buah lain seperti rambutan dan cempedak untuk menghasilkan jem menggunakan resipi ini.

Selasa, 17 Jun 2014

Bingka Ubi Kayu

bingka ubi kayu atau bengkang ubi kayu

Sumber Resipi :
Mak Tersayang

Bahan-bahan :

5 cawan ubi parut
1 ½ cawan santan pekat
4-5 sudu besar gula pasir
1 cawan gula merah
1 sudu teh garam
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama santan sehingga gula hancur dan tapiskan.

2. Masukkan semua bahan kecuali minyak masak di dalam mangkuk dan digaul rata.

3. Sapu rata loyang dengan minyak masak. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 180oC selama 1 jam atau sehingga masak.

5. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 16 Jun 2014

Popia Goreng Bercili

Popia Goreng Bercili

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza

Bahan A (Untuk Kulit) :

Kulit popia secukupnya
Minyak masak
1 sudu makan tepung gandum dan
1 sudu makan air (dibancuh sebagai gam kulit popia)


Bahan B (Untuk Inti) :

200 gram udang (dihiris kecil)
1 batang lobak merah kecil (disagat ataupun dipotong halus)
½ cawan daun kucai (dipotong pendek)
1 labu bawang besar (diracik)
1 ulas bawang putih (dipotong dadu kecil)
1 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan C (Untuk Sos) :

2 sudu makan cili kisar
1 ulas bawang putih (ditumbuk hancur)
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bijan


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi.

2. Masukkan udang dan lobak merah. Kemudian, masukkan sengkuang, daun kucai dan garam. Kacau rata.

3. Apabila sayur lembut, tutup api dan tapiskan supaya kuahnya terasing.

4. Letakkan inti popia di tengah kulit popia dan gulungkan hingga hujung seperti gulungan kuih gulung.

5. Gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.

6. Goreng menggunakan minyak yang banyak dengan api yang sederhana panas.

7. Apabila kekuningan, boleh angkat dan tuskan minyak.

8. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan hingga pekat dan naik minyak.

9. Masukkan popia goreng dan taburkan bijan. Kacau rata dan angkat. Sedia dihidangkan.