Rabu, 17 September 2014

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Bahan A (Lapisan Bawah) :

2 cawan beras pulut
2 ½ cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam


Bahan B (Lapisan Atas) :

2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan pandan (4 helai daun pandan)
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.

2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi berukuran 8 inci.

4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.

5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

7. Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.

8. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :

2 cawan barli
Gula pasir secukup rasa
Santan
Sedikit garam
Dua helai daun pandan (disimpul)
Air


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam barli selama beberapa jam.

2. Rebus barli sehingga betul-betul kembang dan empuk.

3. Masukkan gula secukup rasa.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam.

5. Jika suka boleh masukkan sedikit susu cair.

6. Masak sehingga mendidih  dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 September 2014

Wajik Gula Merah

Wajik Gula Merah

Sumber Resipi :
Nenek Tersayang

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula merah
500 gram gula pasir
3 cawan air
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam beras pulut semalaman.

2. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak.

3. Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk beserta daun pandan.

4. Masak gula bersama air sehingga gula larut dan ditapis.

5. Di dalam kuali, campurkan santan dan air gula yang ditapis tadi.

6. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

7. Masak sehingga mendidih.

8. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.

9. Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk sepenuhnya.

10. Potong dan sedia untuk dihidang.