Rabu, 19 Mac 2014

Apam Pisang Gula Hangus

Apam Pisang Gula Hangus

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

½ cawan gula pasir
1 cawan susu cair
3 sudu besar mentega
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor  (boleh kurangkan 2/3 cawan sahaja)
1½ cawan pisang lecek
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
¼ sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Ayakkan sekali tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ketepikan dahulu.

2. Cairkan gula dengan api kecil menjadi gula hangus dan masukkan susu sehingga menggelegak. Tutup api dan campurkan mentega. Sejukkan.

3. Pukul telur dan gula kastor sehingga kembang.  Masukkan pisang dan gaul rata.  Masukkan tepung yang diayak tadi dan gaul sebati.

4. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.

5. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 18 Mac 2014

Jelly Kelapa + Cincau

Jelly Kelapa + Cincau

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar
3 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Gula secukup rasa
1 tin minuman cincau Yeo’s
Cincau (dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air sehingga agar-agar hancur dan mendidih. Kemudian masukkan gula.

2. Seterusnya, masukkan 4 ½ cawan air kelapa muda dan air minuman cincau. Padamkan api.

3. Masukkan isi kelapa dan juga cincau ke dalam bekas yang disukai dan tuangkan agar-agar.

4. Sejukkan dalam peti ais dan bolehlah dihidang.


Nota Sajian Hati :

- Jika anda mempunyai lebihan air kelapa muda, boleh juga menggantikan air biasa dengan air kelapa muda ketika memasak agar-agar.

- Jelly kelapa terasa lebih enak ditambah pula dengan kesegaran cincau.

Sabtu, 15 Mac 2014

Kuih Kalakatar Versi 1

kuih kalakatar

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

6 cawan air kelapa muda (daripada 3 biji kelapa muda yang agak besar saiznya)

Isi kelapa muda (seeloknya yang lembut dikokot menggunakan sudu. Jika isi kelapa muda agak keras, gunting kecil-kecil)

2 cawan tepung beras

2 sudu besar tepung gandum

2 biji telur gred B

8-10 sudu besar gula pasir (jika air kelapa sudah manis boleh kurangkan gula)

Secubit garam


Cara Membuatnya:

1. Lenser loyang berukuran 8X8 inci atau yang bersesuaian dengan sedikit marjerin. Tidak perlu dialas.

2. Panaskan oven pada suhu 200 oC api atas dan bawah.

3. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk adunan. Pukul telur dan gula bersama sedikit garam menggunakan 'whisk' (pemukul telur manual) hingga gula larut dan telur berbuih. Tak perlu kembang.

4. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa secara berselang-seli, sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul menggunakan 'whisk’. Pastikan adunan sebati.

5. Masukkan bater ke dalam loyang. Letakkan loyang di rak paling bawah di dalam oven. Bakar pada suhu 200 oC. Selepas 15 minit, keluarkan loyang dan kacau adunan kuih agar kuih tidak mendap ke bawah.

6. Setelah dikacau rata, Taburkan isi kelapa muda di permukaan kuih. Terus membakar kuih di bahagian tengah oven selama 30-40 minit atau sehingga kuih masak. Bahagian atas kuih nampak keperangan apabila kuih masak.

7. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidang dan dipotong.


Tips Masakan

-     -  Gunakan cawan yang sama saiznya untuk menyukat tepung beras dan air kelapa.

-     - Tepung gandum disukat penuh sudu dan bukan rata.

Isnin, 3 Mac 2014

Lepat Pisang

Lepat Pisang

Bahan-bahan :

20-25 biji pisang awak
5 sudu besar gula @ secukup rasa
1 ½ cawan santan
2 ½ cawan tepung beras
Sedikit garam
Daun pisang (dilayurkan)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan pisang, gula, garam dan santan ke dalam blender.

2. Kisar hingga pisang hancur.

3. Tuangkan ke dalam bekas dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Ambil daun pisang dan letakkan adunan di tengah dan bungkus dengan kemas.

6. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.


Nota Sajian Hati :

1. Adunan kuih agak cair kerana penggunaan tepung beras. Hal ini kerana jika terlalu pekat, kuih akan menjadi keras.

2. Penggunaan tepung beras membolehkan tekstur lepat menjadi licin dan cantik berbanding tepung gandum serta rasanya yang lebih enak.

3. Keburukannya ialah agak sukar untuk melipatnya kerana mudah terkeluar ketika membungkus. Oleh itu, anda perlu cepat dan cekap semasa membungkusnya.

Selasa, 25 Februari 2014

Kek Alunan Kasih

kek alunan kasih

Sumber Resipi :

Diolah Kembali :

Bahan-bahan :

5 biji telur
250 gram mentega
1 ½ cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
½ cawan susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Serbuk koko (secukupnya)
Pewarna (merah, hijau, kuning atau mengikut citarasa anda)


Cara Mengadunnya :

1. Pukul mentega dan gula sampai kembang.

2. Masukan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga kembang.

3. Masukan esen vanilla, susu cair dan gaul hingga sebati.

4. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung dan baking powder hingga sekata. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan.

5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Campurkan pewarna kesukaan anda.

6. Griskan loyang dan tabur sikit tepung. Masukan adunan merah dan ratakan dalam loyang. Ayak serbuk koko menutupi lapisan pertama. Ayak nipis-nipis sahaja.

7. Masukan lapisan kedua pula. Ratakan perlahan-lahan dan jangan sampai serbuk koko di lapisan pertama tadi terangkat. Ayak serbuk koko di atas lapisan kedua.

8. Akhir sekali masukkan lapisan ketiga dan tidak perlu ditabur serbuk koko lagi.

9. Bakar selama 45 minit dalam suhu 160 o C atau mengikut oven masing-masing.

10. Sedia untuk dihidang.

Ahad, 23 Februari 2014

Biskut Nesko (Nescafe + Koko)

Biskut Nesko (Nescafe + Koko)

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 sudu besar Nescafe 3 in 1
1 sudu besar serbuk koko
1 biji telur
1 cawan tepung ubi kentang
½ cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur, serbuk Nescafe dan serbuk koko. Kacau lagi.

3. Seterusnya, masukkan tepung ubi kentang, tepung jagung dan tepung gandum.

4. Uli hingga menjadi adunan yang sebati dan tidak melekat pada tangan.

5. Jika masih lembut, masukkan tepung gandum.

6. Tekan dengan acuan yang digemari.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Mee Goreng Kerang Simple

Mee Goreng Kerang Simple

Bahan-bahan :

1 bungkus mee
3 sudu besar cili yang telah dikisar
1 biji bawang besar (dihiris)
Kerang (direbus dan dibuang kulit)
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap
Sayur sawi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang besar hingga naik bau.

2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan sayur sawi dan tunggu hingga sayur lembut.

5. Masukkan sos cili, kicap, sos tiram dan juga kerang.

6. Akhir sekali, masukkan mee kuning.

7. Masak hingga kuahnya kering.

8. Sedia untuk dihidang.

Rabu, 19 Februari 2014

Petua Periuk Bersih Berkilat

periuk

Ada kala suri rumah berdepan masalah menghilangkan kesan hangus pada periuk. Usah bimbang kerana ada cara mudah menyelesaikannya. Masukkan sedikit serbuk penaik bersama air ke dalam periuk yang hangus. Biarkan beberapa jam. Kemudian bersihkan periuk seperti biasa dan periuk akan kembali bersih berkilat.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Tembikai Lebih Manis

tembikai

Sukar untuk memastikan tembikai yang dibeli rasanya manis atau tawar. Walaupun warna tembikai itu cantik tapi tidak semestinya rasanya secantik rupa. Untuk mendapatkan tembikai yang lebih manis, rendam tembikai dalam air garam selama empat jam. Tembikai akan terasa manis.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Melembutkan Daging

daging segar

Merebus daging memerlukan masa lama kerana daging tidak mudah empuk. Tapi dengan memasukkan sebiji betik muda ke dalam rebusan daging bukan sahaja melembutkan daging malah membuatkan masakan bertambah sedap. Cara lain ialah dengan memasukkan sudu atau garfu tembikar dan biarkan daging masak hingga empuk. Selain itu boleh juga dicampurkan dengan satu cawan air kelapa ke dalam rebusan daging. Ini memudahkan daging menjadi lembut.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Agar Telur direbus Tidak Retak

Telur

Merebus telur dalam jumlah yang banyak boleh mengakibatkan telur retak. Agar telur tidak retak, didihkan air dengan garam, kemudian baru masukkan telur. Sementara itu untuk mendapatkan telur cantik apabila dikupas masukkan kulit kentang, kulit bawang merah bersama kentang dalam air rebusan. Pasti telur mudah dikupas selain licin dan cantik.

Sumber : Mingguan Wanita

Ahad, 2 Februari 2014

Serawa Cempedak

serawa cempedak

Bahan-bahan :

Sebiji buah cempedak
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sagu
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan sedikit air di dalam periuk dan rebus buah cempedak hingga empuk.

2. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga larut. Tapiskan.

3. Masukkan air gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir.  Biarkan seketika.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam. Masak sehingga mendidih.

5. Akhir sekali masukkan sagu. Biarkan seketika dan tutup api.

6. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 28 Januari 2014

Kuih Balung Ayam

Kuih Balung Ayam

kuih balung ayam

Bahan Untuk Kuih :

2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
Pewarna hijau
Air secukupnya
Daun pisang (dilayurkan)
Sedikit minyak


Bahan Untuk Inti :

½ biji kelapa (dibuang kulit dan diparut)
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula putih
Sedikit air


Cara Membuat Inti :

1. Campurkan kesemua bahan di dalam periuk.
2. Masak hingga kering dan tutup api.
3. Inti ini hendaklah dikacau selalu agar masak dengan sekata dan tidak hangit.


Cara Membuat Kuih :

1. Ayak tepung pulut dan tepung beras.

2. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit.

4. Uli hingga menjadi doh dan tepung tidak melekat pada tangan.

5. Ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak agar kuih tidak melekat nanti.

6. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Tekan di atas daun pisang seperti membuat karipap.

7. Masukkan inti ditengahnya dan dilipat dua.

8. Tekan sedikit di sekeliling kuih agar intinya tidak terkeluar.

9. Panaskan periuk pengukus dan kukus sehingga masak.

10. Keluarkan dari periuk pengukus dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 21 Januari 2014

Cucur Labu

cucur labu

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan-bahan :

300 gram labu kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan air
½ cawan gula (boleh kurangkan)
½ sudu teh garam
Minyak bagi menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Labu dibuang kulit dan biji, kemudian diparutkan.

2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam dan air ke dalam mangkuk adunan. Gaulkan adunan rata dan sebati.

3. Panaskan minyak di dalam kuali.

4. Jemput dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masakkan hingga kuning keemasan ataupun garing.

5. Angkat dan tuskan minyak. Hidangkan semasa masih panas.

Sabtu, 18 Januari 2014

Roti Jala dan Serawa Durian

roti jala dan serawa durian

Bahan Untuk Roti Jala :

1 biji telur
Santan
4 cawan tepung gandum
Sedikit gula dan garam


Bahan Untuk Serawa Durian :

15 ulas durian
3 sudu besar gula merah
Gula pasir secukup rasa
Santan
Sedikit garam


Cara Membuat Roti Jala :

1. Masukkan tepung, telur, santan, sedikit gula dan garam di dalam blender.

2. Kisarkan hingga semuanya sebati dan tidak berketul. Boleh juga dikacau di dalam bekas dengan memasukkan santan sedikit demi sedikit. Adunannya sama seperti membuat kuih ketayap.

3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam kuali menggunakan acuan roti jala.

4. Goreng hingga masak dan gulungkan dengan kemas.


Cara Membuat Serawa Durian :

1. Masukkan sedikit air di dalam periuk, durian, gula merah, gula putih dan daun pandan.

2. Biarkan seketika dan akhir sekali masukkan santan dan sedikit garam.

3. Masak hingga mendidih.

4. Hidangkan bersama roti jala.

Isnin, 13 Januari 2014

Kek Belang Koko

kek belang koko

Bahan-bahan :

1 ½ cawan mentega
1 ½ cawan gula halus
8 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
Beberapa sudu besar serbuk koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik serta dikacau hingga sebati.

4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian di letakkan esen vanilla dan satu bahagian lagi di masukkan serbuk koko.

5. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

6. Sendukkan adunan perisa vanila dan letakkan di tengah-tengah loyang. Letakkan pula adunan koko di atasnya pula. Buat secara berselang-seli sehingga habis.

7. Bakar hingga masak.

Jumaat, 10 Januari 2014

Murtabak Nangka

murtabak nangka
murtabak nangka

Bahan Doh :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
1 biji telur ayam
Sedikit garam
Daun pisang


Bahan Inti :

Buah nangka (dipotong kecil)
Sedikit gula


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum dan masukkan telur dan gula.

2. Seterusnya, masukkan air garam sedikit demi sedikit. Uli hingga tepungnya tidak melekat pada tangan dan menjadi doh yang baik atau sebati.

3. Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Letakkannya di dalam bekas yang berisi minyak masak agar tidak melekat antara satu sama lain. Perap selama 3 jam.

4. Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Lapikkan dengan daun pisang agar mudah diangkat ketika hendak menggoreng nanti.

5. Buah nangka dipotong kecil dan masukkan sedikit gula. Gaulkan hingga sebati.

6. Tuangkan inti nangka di tengah dan lipat bentuk empat segi.

7. Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak . Goreng murtabak sehingga masak.

8. Sedia untuk dihidang.

Kuah Kacang Ayam

Kuah Kacang Ayam

Kuah Kacang Ayam Special

Bahan-bahan :

1 ½ cawan kacang tanah (digoreng dengan memasukkan 1 sudu teh minyak)
1 cawan isi ayam (dipotong dadu)
1 piring cili kering dipotong
3 ulas bawang merah
Air asam jawa secukupnya
Sedikit gula merah @ gula melaka
Sedikit halia
1 batang serai (diketuk)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Cili kering direbus kemudian dimesin bersama bawang merah dan halia.

2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dimesin tadi dan serai. Tambahkan sedikit air. Tunggu hingga pecah minyak.

3. Kacang tanah dimesin dan jangan terlalu hancur.

4. Apabila telah pecah minyak, masukkan ayam. Tunggu hingga ayam masak.

5. Seterusnya, masukkan kacang tanah, gula, gula merah dan garam secukup rasa.

6. Akhir sekali, masukkan air asam jawa.

7. Tunggu hingga mendidih dan agak pekat. Tutup api.

8. Hidangkan bersama nasi himpit.