Isnin, 29 September 2014

Kari Ayam Special dan Pulut Kuning

Pulut Kuning dan Kari Ayam Special

pulut kuning
Resipi Pulut Kuning?
 Klik pada Gambar

Bahan A :

1 ekor ayam (dipotong kecil)
9 sudu besar rempah kari ayam ataupun daging
2 sudu besar kerisik
4 biji ubi kentang (dipotong 4)
Santan
Asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit susu cair (jika suka)
Air

Bahan B (Untuk Menumis) :

6 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

2. Masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh bersama sedikit air.

3. Masukkan ayam dan biarkan hingga pecah minyak.

4. Masak menggunakan api yang sederhana agar dapat pecah minyak dengan baik.

5. Masukkan santan, susu cair, air asam jawa, ubi kentang dan garam secukup rasa.

6. Biarkan hingga mendidih dan ubi empuk sepenuhnya.

7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.

Popia Sardin

popia sardin

Bahan-bahan :

1 tin kecil sardin (dihancurkan bersama sos)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
1 biji limau kasturi @limau nipis
Cili padi (dihiris kecil)
Sedikit sos cili (jika suka)
Garam secukup rasa
Kulit popia


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak, masukkan bawang dan juga cili padi.

2. Tumis hingga bawang layu.

3. Masukkan ubi kentang dan ikan yang telah dihancurkan.

4. Masukkan juga sedikit air dan perahan limau.

5. Masak sehingga ubi empuk dan airnya kering.

6. Tutup api dan campurkan sedikit sos cili.

7. Kacau hingga sebati dan biarkan ianya agak sejuk.

8. Letakkan inti sardin di atas kulit popia dan gulungkan dengan kemas.

9. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

10. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 22 September 2014

Biskut Coklat dengan Oat @ Chocolate Oat Cookies

Biskut Coklat dengan Oat @ Chocolate Oat Cookies
Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

2 ½ cawan oat segera
½ cawan serbuk koko
1 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan tepung ubi kentang
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bikarbonat
1 cawan marjerin @ mentega
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 cawan coklat chip @ cincangan coklat


Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan-bahan kering seperti tepung, serbuk penaik, koko, oat dan lain-lain.

2. Pukul mentega dengan gula dan gula perang sehingga kembang.

3. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.

4. Campurkan adunan dengan bahan kering sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan spatula.

5. Setelah semuanya sebati, rehatkan adunan lebih kurang ½ jam.

6. Bentukkan mengikut suka dan hias dengan coklat chip, kacang dan sebagainya.

7. Bakar selama 12-15 minit dan sedia untuk dihidang.