Isnin, 13 Oktober 2014

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Bahan-bahan :

125 gram buttercup
½ cawan madu
2 sudu besar gula
325 gram cornflakes (1 kotak)
5 sudu besar peanut butter
Gula manik sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

1. Cairkan buttercup,  gula dan madu di dalam kuali.

2. Masukkan peanut butter dan kacau hingga rata.

3. Perlahankan api dan masukkan cornflakes.

3. Kacau rata dan masukkan ke dalam cawan kertas.

4. Taburkan gula-gula manik di atasnya.

5. Bakar pada suhu 170 oC selama 10 minit.

Selasa, 7 Oktober 2014

Semperit Susu

Semperit Susu

Bahan-bahan :

4 cawan tepung jagung
1 cawan susu pekat manis
1 cawan marjerin (campur dengan buttercup)
Ceri


Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan di dalam bekas.

2. Uli hingga menjadi doh.

3. Jika adunan masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

4. Tekan dengan menggunakan acuan semperit.

5. Bakar pada suhu 150 oC selama 15-20 minit.

6. Biarkan ianya sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.


Popia Mini

popia mini

serunding ikan bilis
Klik pada Imej

Bahan Untuk Popia Mini :

1 bungkus kulit popia
Serunding ikan bilis
2 sudu tepung gandum (dibancuh bersama air sebagai gam)


Cara Membuat Popia Mini :

1. Potong kulit popia menjadi 4 bahagian.

2. Letakkan serunding di tengah kulit popia, lipat dan gulung dengan kemas.

3. Gamkan dengan tepung gandum yang dibancuh tadi. Buat hingga selesai.

4. Panaskan minyak, goreng menggunakan api perlahan.

5. Masak sehingga kuning keemasan.

6. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.