Isnin, 16 Februari 2015

Lepat Ubi Kayu

Lepat Ubi Kayu

Lepat Ubi Kayu

Bahan-bahan :

3 cawan ubi kayu yang diparut
1 cawan santan
½ cawan gula merah
3 sudu besar gula pasir (ikut manis)
Sedikit garam
Kelapa parut putih
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama ½ cawan santan sehingga gula hancur dan tapiskan.

2. Campurkan dengan ubi, lebihan santan dan gula. Kacau hingga sebati.

3. Gaulkan kepala parut dengan sedikit garam.

4. Letakkan adunan ubi di atas daun pisang dan letakkan kelapa di tengahnya.

5. Lipat dengan kemas daun pisang tersebut.

6. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar
5 cawan air
Gula secukup rasa
6 helai daun pandan
3 cawan santan
1 biji telur
Pewarna hijau
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula dan biarkan gula larut.

3. Mesin daun pandan bersama 1 cawan air dan tapiskan.

4. Campurkan santan dengan air daun pandan, garam dan juga telur.

5. Kacau sebati dan masukkan campuran tersebut ke dalam agar-agar.

6. Letakkan juga sedikit pewarna hijau dan biarkan mendidih.

7. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan.

8. Biarkan sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 30 Januari 2015

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 cawan kelapa parut putih (digoreng kuning)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung sagu (digoreng hingga ringan dan garing)


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.

3. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.

4. Ayak tepung gandum dan tepung sagu.

5. Masukkan ke dalam adunan dan jika masih lembut tambahkan tepung lagi.

6. Uli sehingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.

7. Canaikan doh dan tekan dengan acuan berbentuk bulan sabit.

8. Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

9. Sedia untuk dinikmati.