Rabu, 16 September 2015

Petua Memilih Ikan Air Tawar


Terdapat banyak jenis ikan air tawar di pasaran iaitu ikan patin, siakap, keli, tilapia dan pelbagai lagi. Namun yang demikian, masih ramai yang tidak tahu cara memilih ikan air tawar yang baik.

Cara terbaik untuk memilih ikan air tawar segar di pasaran adalah dengan memilih kulitnya yang bersih dan masih berkilat. Jika badan ikan ditekan dengan hujung jari, ia tidak lembut. Matanya jernih dan tidak kemerahan. Insangnya segar dan tidak hanyir.

Petua Menghilangkan Hanyir Ikan Air Tawar


Hanyir pada ikan air tawar dapat dihilangkan dengan memerap menggunakan jus limau nipis ataupun jus asam jawa semasa membersihkannya. Ia juga dapat dihilangkan dengan menambah lebih banyak bahan perencah di dalam masakan yang menjadikan masakan lebih enak.

Selasa, 15 September 2015

Petua Meranggupkan Tomato yang Ranum



Untuk merangupkan tomato yang terlalu ranum dan sedikit lembik, cubalah cara ini. Rendam tomato di dalam air sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum digunakan dalam masakan anda. 

Namun, jika ada tomato yang masih hijau pula, cuba cara ini. Masukkan tomato dan pisang ke dalam plastik kedap udara dan biarkan selama dua hari. Pasti tomato akan lebih ranum. Selamat Mencuba :)