Jumaat, 15 Mei 2015

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
5 cawan air
1 cawan susu cair
Gula secukupnya
Biskut oreo
Pewarna merah @ perisa ros


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 5 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula pasir secukupnya dan biarkan gula larut.

3. Masukkan susu cair dan tunggu hingga mendidih. Tutup api.

4. Patah-patahkan biskut oreo dan masukkan ke dalam bekas.

5. Tuangkan agar-agar ke dalam bekas yang berisi biskut oreo tadi.

6. Letakkan hingga separuh bekas sahaja dan sejukkan hingga ia keras.

7. Keluarkan dari peti sejuk, cakarkan sedikit permukaan agar-agar.

8. Tuangkan agar-agar yang telah dimasukkan sedikit pewarna merah.

9. Biarkan agar-agar sejuk sepenuhnya. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 5 Mei 2015

Pau Kacang Merah



Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
1 sudu teh baking powder
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Inti Kacang Merah :

200 gram kacang merah
2 camca besar tepung gandum
2 camca besar minyak masak
Sedikit garam
Gula secukupnya
Daun pandan


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula dan baking powder di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan inti kacang merah di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Inti Kacang Merah :

1. Basuh dan rendam kacang merah semalaman.

2. Rebus kacang merah sehingga empuk. Tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Kisar kacang merah tersebut dan jangan terlalu hancur.

4. Masukkan dalam periuk dan tambahkan gula secukupnya bersama garam.

5. Letakkan juga daun pandan. Masak lagi sehingga agak kering.

6. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.

7. Masak sehingga kering airnya atau mengikut kepekatan yang sesuai.

8. Seterusnya, masukkan minyak masak. Kacau dan tutup api.

9. Biarkan sejuk dan bolehlah membentuk bulat-bulat sebagai inti pau.

Khamis, 30 April 2015

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Bahan Untuk Membuat Roti Canai :

1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
1 biji telur
Air suam
Garam secukup rasa
Air biasa


Bahan Untuk Membuat Kuah :

1 ½ cawan kacang dhal
7 sudu besar serbuk kari daging
Garam secukup rasa
1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
Ikan bilis (ditumbuk)
Minyak (untuk menumis)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
Air


Cara Membuat Roti Canai :

1. Masukkan tepung gandum, marjerin, telur, gula dan garam di dalam bekas.

2. Gaulkan sehingga sekata.

3. Tuangkan air suam dan gaulkan lagi.

4. Masukkan air biasa dan uli sehingga doh lembut tapi tidak melekat.

5. Setelah siap bolehlah bentukkan bulat-bulat kecil.

6. Tuangkan minyak di dalam bekas dan masukkan doh tersebut.

7. Perap selama 4 hingga 5 jam dan kemudian bolehlah dicanai.

8. Goreng dengan sedikit minyak sehingga garing.

9. Sedia dinikmati bersama kuah kacang dhal.


Cara Membuat Kuah :

1. Rendam kacang dhal semalam. Kemudian rebus sehingga empuk.

2. Lenyek-lenyekkan kacang dhal tersebut dan masukkan ubi keledek.

3. Rebus lagi sehingga ubi empuk.

4. Di dalam periuk lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.

5. Tumis hingga naik bau dan masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.

6. Masak sehingga pecah minyak dan tuangkan ke dalam periuk yang berisi kacang dhal.

7. Masukkan air secukupnya dan tambahkan garam serta ikan bilis.

8. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.

9. Hidangkan roti canai bersama kuahnya.

Isnin, 13 April 2015

Jus Durian Belanda

Jus Durian Belanda

Bahan-bahan :

Buah durian belanda yang telah masak
Sedikit gula
Air masak
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Ambil isi durian dan buangkan bijinya.

2. Masukkan ke dalam blender bersama sedikit gula dan juga air masak.

3. Blender sehingga isi durian hancur dan sebati.

4. Tuangkan ke dalam gelas dan masukkan ketul ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 8 April 2015

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Bahan-bahan :

Buah mangga muda
Garam
Gula
Air
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :

1. Buah mangga dikupas, dibuang biji dan dipotong mengikut saiz yang sesuai.

2. Bancuh air garam dan pastikan airnya terasa masin.

3. Rendam buah mangga bersama air garam selama satu hingga dua hari.

4. Rendam dengan air biasa sebentar agar dapat menghilang sedikit rasa masin.

5. Bancuh air gula dan lebihkan gula agar lebih manis.

6. Masukkan buah mangga di dalam plastik aiskrim dan tuangkan air gula tadi.

7. Ikat plastik dengan kemas dan bekukan dalam peti sejuk.

8. Aiskrim akan bertukar menjadi masam manis masin seakan aiskrim asam boi.

9. Selamat mencuba dan sesuai dinikmati selalu.

Ahad, 5 April 2015

Cara Membuat Kerisik

kerisik

Kerisik ialah sejenis rempah atau rencah yang dibuat daripada kelapa. Kelapa yang diparut atau dikukur, digoreng (tanpa minyak) dan kemudiannya digiling hingga lumat. Kerisik berwarna coklat gelap dan ia boleh dibuat sendiri atau dibeli dari kedai runcit. 

Kerisik digunakan untuk beberapa masakan tradisional seperti rendang, kari ayam, sayur kerabu dan sebagainya. Penggunaannya amat popular di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia dan Singapura.


Bahan & Peralatan Membuat Kerisik :

Kelapa yang diparut
Kuali
Sudip
Pengisar kering @ basah
Sedikit minyak (jika perlu)


Cara Membuat Kerisik :

1. Jemur kelapa parut di bawah pancaran matahari selama beberapa jam.

kelapa parut

2. Masukkan kelapa parut di dalam kuali. Goreng kelapa parut hingga keperangan tanpa menggunakan minyak.

3. Gunakan api yang kecil kerana kelapa mudah hangit. Jika menggunakan api besar pun boleh asalkan tidak henti dari mengacaunya.

kelapa perang kecoklatan

4. Setelah kelapa perang kecoklatan, guna pengisar kering dan kisar hingga keluar minyak.

5. Boleh juga menggunakan pengisar basah tetapi tambahkan sedikit minyak masak di dalamnya. Jangan biarkan kelapa menjadi sejuk kerana sukar untuk hancur.

cara membuat kerisik

6. Sedia digunakan sebagai bahan masakan seperti rendang, kari dan sebagainya.

7. Bolehlah disimpan di dalam peti sejuk dan tahan lama.

8. Jika tidak mahu disimpan dalam peti sejuk pun tidak mengapa, cuma pastikan di atas permukaan kerisik sentiasi dipenuhi minyak. Jika tidak ia akan cepat rosak.

Selasa, 24 Mac 2015

Ayam Masak Merah Simple

Ayam Masak Merah Simple

Bahan A :

1 ekor ayam
Sos tomato secukupnya
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk kunyit
2 batang serai (dititik)
4 biji buah tomato (dipotong  4)
½ batang lobak merah (dipotong panjang)
Daun sup


Bahan B (Dikisar) :

15 tangkai cili kering
2 inci halia
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih


Cara Membuatnya :

1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga masak. Ketepikan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing dan naik minyak bersama dengan serai.

3. Masukkan ayam (yang sudah digoreng), sos tomato, garam dan gula secukup rasa bersama dengan lobak merah dan buah tomato.

4. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang disukai.

5. Biarkan sehingga lobak lembut dan mendidih. Taburkan daun sup di atasnya.

6. Tutup api dan hidangkan dalam pinggan. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 6 Mac 2015

Air Laici Kang Simple

Air Laici Kang Simple

Air Laici Kang Simple

Bahan-bahan :

Kembang semangkuk (direndam sehingga kembang)
Getah anggur (direndam sehingga kembang)
Barli (direbus sehingga empuk)
Agar-agar merah (dipotong dadu)
Biji selasih (direndam dengan air panas sehingga kembang)
1 tin laici bersama airnya
Gula secukupnya
Ais ketul


Cara Membuatnya :

1. Bancuh air gula dan masukkan kesemua bahan ke dalam bekas.

2. Kacau sehingga rata.

3. Sedia untuk dihidang. Enak dinikmati ketika cuaca panas.

Isnin, 2 Mac 2015

Kuih Loyang Santan

Kuih Loyang Santan

Kuih Loyang Santan

Bahan-bahan :

500 gram tepung beras
5 sudu besar gula pasir
Santan secukupnya
2 biji telur
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung beras di dalam bekas dan masukkan gula, telur dan garam.

2. Masukkan sedikit air kapur dan santan sedikit demi sedikit.

3. Kacau hingga semuanya sebati dan adunan tidak berketul.

4. Adunannya hendaklah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

5. Panaskan minyak dalam kuali dan biarkan acuan dalam minyak tersebut sehingga betul-betul panas.

6. Celupkan acuan yang panas tadi ke dalam adunan tepung dan seterusnya dicelup ke dalam minyak pula.

7. Jangan celup kesemua acuan tenggelam ke dalam adunan kerana takut kuih melekat terus pada acuan tersebut.

8. Goyangkan acuan sehingga kuih tersebut tertanggal dari acuan.

9. Goreng hingga sedikit keperangan dan sedia untuk dihidang.

Isnin, 16 Februari 2015

Lepat Ubi Kayu

Lepat Ubi Kayu

Lepat Ubi Kayu

Bahan-bahan :

3 cawan ubi kayu yang diparut
1 cawan santan
½ cawan gula merah
3 sudu besar gula pasir (ikut manis)
Sedikit garam
Kelapa parut putih
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama ½ cawan santan sehingga gula hancur dan tapiskan.

2. Campurkan dengan ubi, lebihan santan dan gula. Kacau hingga sebati.

3. Gaulkan kepala parut dengan sedikit garam.

4. Letakkan adunan ubi di atas daun pisang dan letakkan kelapa di tengahnya.

5. Lipat dengan kemas daun pisang tersebut.

6. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Agar-agar Santan Pandan

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar
5 cawan air
Gula secukup rasa
6 helai daun pandan
3 cawan santan
1 biji telur
Pewarna hijau
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula dan biarkan gula larut.

3. Mesin daun pandan bersama 1 cawan air dan tapiskan.

4. Campurkan santan dengan air daun pandan, garam dan juga telur.

5. Kacau sebati dan masukkan campuran tersebut ke dalam agar-agar.

6. Letakkan juga sedikit pewarna hijau dan biarkan mendidih.

7. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan.

8. Biarkan sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 30 Januari 2015

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Biskut Kerisik

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 cawan kelapa parut putih (digoreng kuning)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung sagu (digoreng hingga ringan dan garing)


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.

3. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.

4. Ayak tepung gandum dan tepung sagu.

5. Masukkan ke dalam adunan dan jika masih lembut tambahkan tepung lagi.

6. Uli sehingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.

7. Canaikan doh dan tekan dengan acuan berbentuk bulan sabit.

8. Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

9. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 28 Januari 2015

Biskut Oat Nestum

Biskut Oat Nestum

Biskut Oat Nestum

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur
1 cawan oat
1 cawan Nestum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dengan marjerin sehingga kembang dan ringan.

2. Masukkan esen vanila dan telur.

3. Masukkan oat dan Nestum.

4. Ayak tepung jagung dan tepung gandum.

5. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

6. Canaikan doh dan terap dengan acuan yang digemari.

7. Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

8. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 27 Januari 2015

Kuih Lopes

kuih lopes

kuih lopes

Bahan A :

2 cawan pulut
2 cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ cawan air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
1 sudu teh air kapur
½ biji kelapa parut muda
Garam secukup rasa


Bahan B (Air Gula) :

1 cawan air
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh pulut dan rendamkan selama 1 hingga 2 jam.

2. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut muda ke dalam loyang dan kukus sehingga 30 minit.

3. Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan. Kemudian ketepikan.

4. Keluarkan pulut yang sudah dimasak dan masukkan ke dalam mangkuk kecil, kemudian tekan supaya leper tetapi padat.

5. Gaulkan dengan kelapa parut muda yang sudah digaulkan dengan garam.

6. Hidangkan dengan air gula merah.

Isnin, 12 Januari 2015

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
1 tin susu cair
4 ½ cawan air
5 keping roti
1 sudu planta
Milo
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Roti dicarikkan dan dikisar bersama susu cair sehingga halus. Ketepikan.

2. Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga hancur.

3. Kemudian, masukkan gula secukup rasa.

4. Tuangkan adunan roti yang dikisar ke dalam agar-agar tadi.

5. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

6. Masukkan planta untuk mengilatkan agar-agar sambil kacau perlahan-lahan.

7. Apabila telah mendidih, tutup api.

8. Asingkan sedikit adunan dan masukkan milo. Kacau hingga sebati.

9. Tuangkan adunan roti tadi ke dalam acuan secara berselang.

10. Sejukkan di dalam peti sejuk dan bolehlah dihidang.