Ahad, 20 Disember 2015

Petua Segarkan Aroma di dalam Ketuhar


Kegunaan ketuhar gelombang mikro yang pelbagai seperti memanggang ayam, membakar kek dan biskut, merebus sayur dan sebagainya menjadikan bau ketuhar anda tidak enak baunya. Cubalah petua ringkas ini untuk membangkitkan kesegarannya.

Cara Memberi Kesegaran Aroma di dalam Ketuhar :

1. Potong dua lemon dan masukkan ke dalam air atau tuangkan sedikit air diatasnya.

2. Masukkan ke dalam ketuhar dan tekan suis pasang dan biarkan selama satu minit atau sehingga ketuhar panas.

3. Ambil lemon dan perahkan jusnya ke dalam bekas yang berisi air suam.

4. Keluarkan dulang dan cuci bersih. Gunakan kain dan lap bersih.

5. Cuci bahagian dalam dengan jus tersebut.

Petua Masak Telur Rebus

telur rebus

Sesetengah orang tidak tahu mengagak bilakah telur yang direbus masak dan sudah sedia diangkat dari atas api. Apa kata anda cuba resipi ini.

Bahan yang diperlukan :

Telur
Tisu
Air
Beras

Cara Memasak Telur Rebus :

1. Lapkan telur dan kemudian rebus di dalam periuk.
2. Masukkan juga sedikit beras dan biarkan hingga beras masak.
3. Tutup api dan telur bolehlah diangkat.

Petua Daun Kari Tahan Lebih Lama

daun kari

Daun kari mudah sekali layu sebaik dipetik daripada pokoknya. Dalam suhu biasa pun daun ini mudah bertindak balas. Malah, pabila diletakkan di dalam peti sejuk, daun kari bertukar kering dalam masa yang pantas. Cara ini mungkin membantu anda menyimpan daun kari lebih lama.

Cara membuat daun kari tahan lebih lama :

1. Leraikan daun kari daripada tangkainya.
2. Masukkan ke dalam bekar bertutup.
3. Tutup rapat dan simpan di dalam peti sejuk.