Sabtu, 4 Jun 2016

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Agar-agar Cendol Susu

Bahan Untuk Lapisan Bawah :

12 gram agar-agar
Cendol
½ tin susu cair
Gula secukup rasa
Secubit garam
Daun pandan (disimpul)


Bahan Untuk Lapisan Atas :

12 gram agar-agar
6 sudu besar gula merah
½ tin susu cair
Gula secukup rasa
Sedikit garam
4 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuat Lapisan Bawah :

1. Masak agar-agar bersama 2 ½ mug air hingga agar-agar larut.

2. Letakkan juga daun pandan supaya lebih wangi.

3. Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan secubit garam.

4. Masukkan ½ tin susu cair dan biarkan hingga mendidih. Tutup api.

5. Letakkan cendol di dalam acuan dan tuangkan agar-agar susu di atasnya.

6. Biarkan hingga agar-agar agak keras.


Cara Membuat Lapisan Atas :

1. Rebus agar-agar bersama 2 mug air dan daun pandan hingga agar-agar larut.

2. Sementara menunggu agar-agar larut, masak gula merah bersama ½ mug air.

3. Masak hingga gula merah larut dan tapiskan.

4. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula merah yang ditapis tadi.

5. Masukkan juga  gula pasir dan sedikit garam supaya rasa lemak.

6. Kemudian masukkan susu cair yang lebih tadi.

7. Biarkan mendidih dan tutup api.

8. Kemudian tuang agar-agar gula merah di atas lapisan agar-agar susu.

9. Biarkan ia keras sepenuhnya dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 7 Mei 2016

Kuih Cucur Kacang Kak Ju

Kuih Cucur Kacang Kak Ju

Bahan-bahan :

Kacang hijau (direndam dan direbus)
Kelapa parut secukupnya
Gula secukup rasa
Segenggam tepung gandum
Tepung goreng ranggup (bukan jenama Adabi)
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam kacang hijau semalaman.

2. Toskan airnya dan masukkan air baru dan rebus sehingga empuk.

3. Pastikan air betul-betul kering, boleh masukkan gula secukup rasa.

4. Seterusnya, masukkan kelapa parut dan tepung gandum.

5. Kacau hingga semuanya sebati dan kering.

6. Ambil sedikit doh dan ratakan.

7. Tekan menggunakan cawan untuk mendapatkan bentuk bulat yang cantik.

8. Bancuh tepung goreng ranggup dengan air dan sedikit garam.

9. Celupkan doh dan goreng menggunakan minyak yang panas.

10. Goreng hingga keemasan dan sedia untuk dihidang.


Nota : 

Tepung goreng ranggup adalah tepung yang biasa digunakan untuk menggoreng goreng pisang.

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur

Air Bandung Cincau + Kembang Semangkuk + Getah Anggur
Bahan-bahan :

Sirap rose
Gula
Susu pekat manis
Cincau (dipotong)
Kembang semangkuk
Getah anggur
Air panas
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Rendam getah anggur dan kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang.

2. Bancuh sedikit air gula, masukkan susu pekat manis secukupnya.

3. Seterusnya, masukkan sirap rose dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian, masukkan cincau yang telah dipotong kecil.

5. Masukkan juga kembang semangkuk dan getah anggur bersama air rendamannya.

6. Akhir sekali, masukkan ketul ais dan sedia untuk diminum.