Sabtu, 24 September 2016

Cara Membuat Jus dan Jem Roselle

kordial roselle

Bahan Untuk Membuat Jus @ Kordial Roselle :


30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Jus @ Kordial Roselle :


1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle.

5. Tinggalkan sedikit air untuk dikisar bersama kelopak bunga tadi untuk dibuat jem.

6. Biarkan sejuk disuhu bilik baru disimpan dalam botol yang sesuai.

7. Jika hendak membancuhnya, hanya masukkan sedikit air dan ketul ais secukupnya.


jem roselle

Bahan Untuk Membuat Jem Roselle


Kelopak roselle yang direbus tadi bersama sedikit airnya.
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air


Cara Membuat Jem Roselle :


1. Kisarkan kulit roselle yang ditoskan tadi sehingga lumat.

2. Tuang dalam kuali, panaskan roselle sehingga sedikit kering.

3. Bancuh tepung jagung bersama 4 sudu besar air. Kacau hingga sekata.

4. Tuang adunan tepung jagung tadi supaya adunan lebih pekat.

5. Gaul sebati dan renehkan dalam 10 minit.

6. Simpan dalam balang kaca dan sejukkan dalam peti sejuk.

7. Boleh disapu pada roti atau membuat filling untuk pelbagai hidangan.

Ahad, 18 September 2016

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Kek Mentega Pandan Coklat

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
1 cawan gula halus (kurangkan 2 sudu besar)
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung kek @ tepung naik sendiri
Pandan emulco
Serbuk koko secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sekata.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sekata.

5. Asingkan adunan kepada dua bahagian.

6. Satu bahagian diletakkan pandan emulco dan satu lagi masukkan serbuk koko.

7. Sapukan bekas acuan dengan sedikit marjerin.

8. Letakkan sesudu adunan secara berselang-seli atau mengikut kreativiti sendiri.

9. Bakar adunan sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 September 2016

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Biskut Nestum Susu

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula aising
2 cawan nestum
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan tepung gandum


Bahan B :

Gula aising secukupnya
Susu tepung secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula sehingga sebati
.
2. Masukkan serbuk koko dan gaul sebati.

3. Masukkan nestum, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung.

4. Gaul sehingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 10-15 minit.

6. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan bahan B.

Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Resipi Biskut Cornflakes Kak Ju

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup @ marjerin
¾ cawan gula aising
2 cawan cornflakes yang dikisar
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
Gula manik
Putih telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

3. Masukkan sedikit demi sedikit dan jika sudah keras jangan habiskan.

4. Jika masih lembut tambahkan tepung jagung lagi.

5. Uli hingga menjadi doh dan terap dengan acuan yang disukai.

6. Letakkan putih telur di atasnya dan taburkan gula manik.

7. Bakar di dalam ketuhar hingga masak.

Khamis, 7 Julai 2016

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Tat Nanas Nyonya

Bahan-bahan :

300 gram mentega
130 gram marjerin
600 gram tepung halus (superfine)
100 gram gula aising
80 gram tepung susu
30 gram tepung kastard
1 biji telur
Inti jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin, mentega dan gula aising hingga lembut dan kembang.

2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung superfine, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati.

4. Ambil sedikit doh dan masukkan dalam pencetak kuih tat gulung. Paipkan.

5. Ambil sesudu kecil inti dan letak di atas doh. Gulung kemas.

6. Sapu kuning telur di atas gulungan kuih.

7. Bakar pada suhu 170-180 oC selama 20 minit @ hingga tat kekuningan.

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Biskut Gajus Pandan Emulco

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
100 gram kacang gajus (dipanggang dan ditumbuk)
½ cawan Nestum
1 cawan tepung halus superfine
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
Pandan emulco secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan pandan emulco, nestum dan kacang gajus.

3. Masukkan  tepung halus superfine sedikit demi sedikit.

4. Masukkan juga tepung jagung dan tepung gandum.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Terap dengan acuan yang disukai.

7. Hiaskan dengan manik warna-warni.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Biskut Milo

Biskut Milo

Biskut Milo

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup
¾ cawan gula halus
1 cawan milo
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup bersama gula sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan juga milo.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

4. Jika masih lembut boleh masukkan tepung jagung.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Tekan dengan menggunakan acuan tart.

7. Letakkan manik warna-warni secukupnya.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.