Sabtu, 3 Disember 2016

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Jeruk Jambu Susu Asam Boi

Bahan-bahan :

Jambu susu
Asam boi
Gula (lebihkan)
Garam
Cili padi (dipotong nipis dan lebihkan jika suka pedas)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan potong buah jambu susu mengikut saiz yang dikehendaki.

2. Gaulkan buah jambu susu dengan semua bahan hingga sekata.

3. Rasa dahulu sama ada cukup manis dan masinnya.

4. Simpan dalam peti ais  selama 4 hingga 5 jam.

5. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 16 Oktober 2016

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Kuih Lopes Merajuk

Bahan A :

500 gram beras pulut
1 ¼ mug santan cair
½ mug air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
½ biji kelapa parut muda
Garam secukup rasa
Daun pisang (dilayurkan)


Bahan B (Air Gula) :

1 cawan air
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan selama 1 hingga 2 jam.

2. Masukkan beras pulut, santan dan juga air daun pandan ke dalam loyang.

3. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

4. Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan. Ketepikan dahulu.

5. Bungkuskan pulut yang telah masak dengan daun pisang. Tekan dengan padat.

6. Ikat hujung daun pisang dengan tali agar tidak terbuka.

7. Kukus semula pulut tersebut selama 10 hingga 15 minit. Tutup api.

8. Potong pulut dengan benang agar lebih cantik.

9. Gaulkan pulut tersebut dengan  kelapa yang telah dimasukkan sedikit garam.

10. Hidangkan dengan air gula yang dimasak tadi.

Sabtu, 1 Oktober 2016

Apam Nasi Salini

Apam Nasi Salini

Apam Nasi Salini

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 sudu kecil yis
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Kisar nasi sejuk bersama gula dan air sehingga hancur.

2. Campurkan bahan yang dikisar bersama tepung dan yis.

3. Kacau hingga sebati dan perap adunan selama 3 jam.

4. Masukkan dalam acuan yang disapu sedikit minyak.

5. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

6. Enak dimakan bersama kelapa parut putih dicampur sedikit garam.