Serawa Labu


Bahan-bahan :
 
Sebiji buah labu (dikupas dan dipotong kecil)
Gula merah
Gula pasir
Santan cair
Santan pekat
Sagu
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

Buah labu direbus hingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula merah larut. Tapiskan.

Masukkan gula merah ke dalam labu yang telah empuk tadi. Masukkan juga gula pasir secukup rasa.

Setelah itu, masukkan santan cair, daun pandan dan sedikit garam. Masak hingga mendidih. Kemudian, masukkan sagu dan dibiarkan seketika hingga sagu betul-betul masak.

Akhir sekali, masukkan santan pekat dan biarkan mendidih. Tutup api dengan segera. Jangan biarkan mendidih terlalu lama kerana boleh menyebabkan pecah minyak santan tersebut.

Sedia untuk dihidang.

Apam Labu Manis

apam labu manis

Bahan-bahan :

1 cawan labu rebus (lenyek halus)
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
250ml santan kelapa
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis


Cara Membuatnya :

1. Satukan kesemua bahan (masukkan dalam mixer) gaul hingga sebati.

2. Perap adunan selama 1-1 1/2 jam.

3. Sapukan acuan dengan minyak.

4. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.

5. Kalau suka boleh dimakan bersama kelapa parut putih yang dicampur sedikit garam.

    Sumber : Blog yatiememories
 

Kek Coklat Kukus Munirah


Kek Coklat Kukus Munirah
Sebelum Letak Coklat

Bahan A :

3/4 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair atau susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

*Semua bahan di atas iaitu bahan A digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap..


Bahan B (diayak) :

3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder


Bahan C :

4 biji telur - diblender atau dipukul sehingga kembang.


Cara Membuatnya :

1. Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang-seli dan gaul dengan menggunakan senduk.

2. Bila sudah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang perlu dipanaskan terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan kek tadi.

3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yang pertama kerana takut kek menjadi mendap. Selamat Mencuba…

Resepi Asal : Puan Munirah Baharom

Kek Coklat Moist (Kukus)

Kek Coklat Moist Kukus

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
Beberapa titik esen vanila


Untuk Topping dan Hiasan

1/2 bar coklat masakan dicampur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. Guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice di atasnya.


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. Jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit. Sejukkan.


Sayur Tom Yam

Sayur Tom Yam

Bahan-bahan :

1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
3 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong)
8 batang cili padi (dimesin)
Bunga kobis (dipotong)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong)
6 helai daun limau purut
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Mesin tiga ulas bawang besar bersama cili padi hingga hancur.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.

3. Seterusnya, masukkan ayam, serai, garam dan juga daun limau purut. Masak hingga ayam lembut.

4. Masukkan air secukupnya dan juga lobak merah, bunga kobis dan bawang besar yang telah dipotong.

5. Masukkan sedikit air asam jawa dan buah tomato.

6. Masak hingga sayur lobak merah dan bunga kobis menjadi lembut serta mendidih.

7. Sedia untuk dihidang. Enak dimakan bersama nasi, mee atau bihun mengikut selera masing-masing.