Bahan
Untuk Pulut :
Beras pulut
Santan
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya
(dilayurkan)
Bahan
Untuk Inti :
Kelapa parut
Cili kering
4 ulas bawang merah
Serai
Sedikit jintan manis
Udang hidup
Gula dan garam secukup rasa
Cara
Memasak Pulut :
Basuh beras pulut sehingga
bersih. Toskan airnya. Masukkan santan secukupnya. Anggaran airnya adalah
setengah daripada isi pulut. Sukat menggunakan jari.
Masukkan garam sedikit. Masak
atas api. Apabila telah kering, tutup periuk dan buka api perlahan. Kacau
selalu hingga pulut betul-betul masak.
Cara
Memasak Inti :
Mesin cili kering, bawang merah,
serai dan jintan manis sehingga hancur. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan
yang dikisar tadi.
Seterusnya masukkan kelapa parut,
udang hidup, gula dan garam secukup rasa. Kacau di atas api sehingga kering.
Tutup api.
Seterusnya, bungkus pulut
menggunakan daun pisang. Letakkan inti di tengahnya. Setelah itu, panggang di
atas api buat seketika.
Sedia untuk dihidang.
kegemaran juga ni, suka mkn walaupun badan mudah berangin..
BalasPadamBetul tu, sebab pulut menyebabkan angin..
BalasPadam