Halaman

Ahad, 4 Ogos 2024

Kek Vanila Durian


 
 
 




Bahan Untuk Kek :

250 gram tepung spongemix

50 gram susu full krim

20 gram ovallet

5 biji telur gred B

1 sudu besar esen vanila

50 gram minyak jagung

 

Bahan Untuk Krim :

Fresh krim Vivo

Isi durian (dihancurkan)

Pewarna hijau

 

Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung spongemix, susu full krim dan ovallet dalam food processor.

2. Masukkan juga telur dan juga esen vanila.

3. Putar selama 2 minit atau sehingga kembang dan gebu.

4. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.

5. Kemudian campurkan dengan minyak, kacau hingga sebati.

6. Campurkan adunan mengandungi minyak ke dalam bekas yang besar tadi.

7. Kacau menggunakan kaedah kaup balik agar adunan sebati.

8. Tujuan dikacau secara berasingan untuk mengelak minyak daripada mendap.

9. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan baking paper.

10. Bakar pada suhu 165 hingga 170 selama 25 minit atau bergantung pada oven.

 

Cara Membuat Krim :

1. Putar fresh krim, isi durian dan pewarna hijau sehingga gebu.

2. Tidak boleh putar terlalu lama kerana akan menjadi cair.

3. Masukkan fresh krim yang telah kembang dalam piping bag.

 

Cara Deko Kek

1. Belah kepada dua bahagian, letakkan fresh cream yang diputar tadi.

2. Salutkan luar kek dengan krim yang diputar tadi.

3. Potong piping bag, boleh buat seperti duri durian atau ikut kreativiti.

 

Sabtu, 3 Ogos 2024

Kek Vanila Strawberi








Bahan Untuk Kek :

250 gram tepung spongemix

50 gram susu full krim

20 gram ovallet

5 biji telur gred B

1 sudu besar esen vanila

50 gram minyak jagung

 

Bahan Untuk Krim :

Fresh krim Vivo

Filling strawberi

 

Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung spongemix, susu full krim dan ovallet dalam food processor.

2. Masukkan juga telur dan juga esen vanila.

3. Putar selama 2 minit atau sehingga kembang dan gebu.

4. Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam mangkuk.

5. Kemudian campurkan dengan minyak, kacau hingga sebati.

6. Campurkan adunan mengandungi minyak ke dalam bekas yang besar tadi.

7. Kacau menggunakan kaedah kaup balik agar adunan sebati.

8. Tujuan dikacau secara berasingan untuk mengelak minyak daripada mendap.

9. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan baking paper.

10. Bakar pada suhu 165 hingga 170 selama 25 minit atau bergantung pada oven.

 

Cara Membuat Krim :

1. Putar fresh krim sehingga gebu.

2. Tidak boleh putar terlalu lama kerana akan menjadi cair.

3. Masukkan fresh krim yang telah kembang dalam piping bag.

4. Untuk memudahkan masukkan juga filling strawberi dalam piping bag.

 

Cara Deko Kek

1. Belah kek kepada dua bahagian.

2. Letakkan fresh cream diikuti filling strawberi.

3. Deko mengikut kreativiti menggunakan krim dan filling strawberi tadi.

 

Ahad, 21 Julai 2024

Bomboloni Filling Strawberi






Bahan-bahan :

200 gram air mineral @ biasa

1 biji telur gred B

30 gram marjerin

30 gram shortening

80 gram gula biasa

1 sudu kecil garam

500 gram tepung high protein

10 gram krim pelembut @ k-fine

11 gram yis

Filling strawberi

Snow powder

 

Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga krim pelembut.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan selama 1 jam.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

 

Cara Membentuk :

1. Timbang doh sebanyak 50 gram dan bulatkan.

2. Kemudian penyek menggunakan scrapper.

3. Proofing atau biarkan kembang selama 15 minit.

4. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas.

5. Goreng dengan api sederhana. Ketika mengoreng jangan bolak-balikkan.

6. Hanya perlu intai-intai sahaja. Jika sudah berwarna coklat baru terbalikkan.

7. Apabila kedua-dua bahagian sudah berwarna coklat, bolehlah diangkat.

8. Ambil gunting, gunting sedikit bahagian luar hingga ke dalam.

9. Ambil piping bag, letakkan nozzle 1M dan juga filling strawberi.

10. Kemudian boleh piping dalam bomboloni.

11. Susun dengan kemas, taburkan dengan dengan snow powder.

12. Sedia untuk dinikmati.