Resipi Kek Marble Pandan

Halaman

Selasa, 16 September 2025

Resipi Kek Marble Pandan

Resipi Kek Marble Pandan

Resipi Kek Marble Pandan

Resipi Kek Marble Pandan


Bahan-bahan :

220 gram tepung kek

5 biji telur gred A

1/2 cawan susu cair

150 gram gula kastor

1 sudu kecil esen pandan

Sedikit pewarna hijau

150 gram mentega yang dicairkan

1 sudu penuh ovalet

 

Cara Membuatnya :

1. Kisar semua bahan di atas kecuali mentega.

2. Setelah tepung sebati dan kembang, masukkan mentega cair.

3. Pastikan mentega suam dahulu, tidak boleh terlalu panas.

4. Kacau secara kaup balik sehingga adunan sebati.

5. Ambil sedikit adunan jika nak tambah pewarna lagi.

6. Tuang dalam loyang 8x8 yang dialas dengan kertas minyak.

7. Buat deko mengikut citarasa sendiri.

8. Bakar pada suhu 130°C hingga 150°C mengikut ketuhar.

9. Masak selama 60 minit atau sehingga masak sepenuhnya.


3 ulasan:

  1. Cantik dan gebu kejadian kek ni 😍 boleh cuba ni. Mesti semerbak wangi bau pandan bila bakar dalam oven.

    BalasPadam
  2. dulu saya suka jugak buat kek, bila dah meningkat usia rasa malas tu menebal sangat heheheheh

    BalasPadam