Jumaat, 25 Mei 2012

Cara Berlauk

Cara Berlauk

Bahan Untuk Inti:

1 cawan daging @ isi ayam (dipotong kecil @ dicincang)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu teh minyak
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cili merah (dihiris)

Bahan Untuk Kuih:

2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kuning

Cara Membuat Inti :

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih beserta rempah sehingga wangi.

Masukkan daging dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih sehingga kering. Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat Kuih :

Campurkan kesemua bahan untuk kuih. Kisar hingga sebati dan tapis.

Panaskan acuan bahulu dan sapu rata minyak masak.

Tuangkan adunan ke dalam acuan. Masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan.

Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dengan tudung periuk.

Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidang.

Rabu, 9 Mei 2012

Puding Roti

Puding Roti

Puding Roti Enak

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
1 biji telur
1 tin susu cair
Susu pekat manis (jika suka)
3 keping roti
Gula secukup rasa
2 sudu besar sunquick
Pewarna hijau
Pewarna merah
Sedikit esen vanilla

Cara Membuatnya :

Masak agar-agar dengan 4 ½ cawan air hingga kembang dan hancur. Masukkan gula. Kacau sebati. 

Dengan menggunakan blender, kisar roti dengan telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati. 

Tuang bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar tadi. Masak dengan api perlahan. Masukkan sunquick dan esen vanilla. Biarkan masak seketika. 

Kemudian angkat dan tuang adunan yang di masak ke dalam loyang atau acuan. 

Daripada adunan tadi, asingkan 2 cawan berasingan adunan. Satu adunan dicampurkan dengan pewarna merah dan satu lagi dengan pewarna hijau. 

Tuang adunan berwarna tadi secara berselang-seli ke atas adunan di dalam loyang. Sejukkan.

 

Khamis, 3 Mei 2012

Apam Betawi Pandan

Apam Betawi Pandan
Apam Betawi Pandan yang ditabur coklat urai di atasnya

Bahan-bahan :

1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

Pukul telur dengan gula hingga betul-betul kembang dan gebu. Kemudian, masukkan perisa pandan. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.

Alas acuan atau loyang dengan kertas terlebih dahulu kerana kuih mudah melekat.

Panaskan tempat pengukus. Masukkan adunan dalam acuan dan kukus hingga masak. Kukus dengan api yang agak kuat.

Setelah sejuk bolehlah dipotong dan dihidang.