Rabu, 9 Januari 2013

Cucur Jagung


Bahan-bahan :

2 batang jagung (dihiris isinya)
1 labu bawang besar (cincang)
2 biji cili merah @ cili kering (dihiris dan dicincang)
3 cawan tepung gandum
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
Air panas
Air biasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak (untuk menggoreng)


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum, ikan bilis, isi jagung, gula, bawang besar dan cili merah.

Masukkan air panas dan kacau. Jangan masukkan terlalu banyak air panas kerana boleh menyebabkan cucur terlalu lembut.

Seterusnya, masukkan air garam dan air secukupnya. Kacau hingga sebati.

Goreng adunan tadi dengan menggunakan sudu satu persatu. Masak hingga warna keemasan dengan api yang sederhana kecil dan angkat.

Hidangkan bersama sos cili atau sos tomato. 

Sedia untuk dihidangkan.

Sabtu, 5 Januari 2013

Bubur Ayam (Sup)


Bahan-bahan :

½ ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan beras
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Halia  (ditumbuk)
1 bungkus kecil perencah sup (lebih kurang 5 sudu besar dan dibancuh dengan sedikit air)
Sayur sawi
Daun sup dan daun bawang
Santan
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Masak beras dengan air yang banyak sehingga hancur. Hendaklah dikacau selalu agar tidak berkerak dan nasi hancur dengan baik.

2. Sementara menunggu nasi lembut, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk iaitu bawang merah, bawang putih dan halia. 

3. Setelah bawang menjadi kuning, masukkan perencah sup, ayam dan sedikit garam. Tambahkan air jika terlalu kering.  Masak hingga ayam lembut. Tutup api.

4. Apabila nasi telah hancur dan lembut masukkan sayur sawi. Biarkan seketika.

5. Kemudian, masukkan ayam yang dimasak tadi bersama kuahnya. Masukkan juga santan dan garam secukup rasa.

6. Tunggu hingga mendidih. Taburkan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang.

Mee Kuah


Bahan-bahan :

3 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas)
1 ekor ayam (dipotong kecil)
1 piring cili kering yang dipotong
4 ulas bawang merah (dimesin)
2 ulas bawang merah (dihiris)
4 ketul ubi keledek (direbus dan diblender hingga hancur)
Air asam jawa
Sawi (dipotong)
3 biji buah tomato (dipotong 4)
Sos cili
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api dan basuh cili kering tersebut. Mesin cili bersama 4 ulas bawang merah hinggga hancur.

Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah yang dihiris hingga kuning dan masukkan bahan yang dikisar tadi.

Seterusnya, masukkan ayam dan garam. Tunggu hingga ayam masak.

Setelah itu, masukkan ubi keledek yang dimesin dan sedikit air asam jawa. Masukkan juga air yang secukupnya.

Masukkan sayur sawi dan buah tomato. Tambahkan sedikit sos cili dan gula secukup rasa. Tunggu hingga sayur lembut dan kuah telah mendidih.

Tutup api dan bolehlah dihidang bersama mee kuning.


Nota : Untuk lebih enak, boleh dihidang bersama telur, bawang goreng dan tauhu mengikut citarasa sendiri. Sukatan untuk resepi ini boleh dimakan lebih daripada 10 orang.