Selasa, 30 April 2013

Air Tembikai


Bahan-bahan :


½ biji buah tembikai
6 sudu besar gula pasir
Air
Ketul ais


Cara Membuatnya :


1. Cuci dan potong buah tembikai. Asingkan sedikit tembikai untuk dipotong dadu sebagai hiasan.

2. Larutkan gula di dalam air panas untuk membuat sirap atau air gula.

3. Kisar tembikai dengan air, kemudian campurkan dengan sirap dan masukkan ke dalam jag.

4. Akhir sekali, masukkan ketul ais secukupnya. Biarkan sejuk.

5. Sedia untuk dinikmati.

Roti Roll Sardin (Ain)


Bahan-bahan :


1 tin sardin kecil (dihancurkan isi)
1 ulas bawang besar (dicincang halus)
½ biji limau nipis
Sedikit garam
Roti sandwich secukupnya
1 biji telur (untuk gamkan roti)


Cara Membuatnya :


1. Campurkan sardin bersama sosnya, bawang besar, perahan air limau nipis dan juga sedikit garam di dalam periuk. Masak hingga agak kering dan bolehlah ditutup api.

2. Ambil sekeping roti, isikan inti sardin. Lipat rapat-rapat menjadi roll. Gamkan dengan telur. Boleh juga membuang kulit tepinya agar nampak lebih kemas.

3. Goreng hingga kekuningan menggunakan minyak yang panas.

4. Sedia untuk dihidang.

Bihun Goreng


Bahan-bahan :

1 bungkus bihun (direndam seketika)
4 sudu besar cili yang sudah dikisar
1 ulas bawang besar (dihiris)
1/3 ekor ayam (dipotong kecil)
Sayur sawi
Kacang buncis
Daun sup dan daun bawang
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Sedikit sos cili
Kicap secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang merah hingga kekuningan serta naik bau. 

2. Masukkan cili yang dikisar dan juga ayam. Tunggu hingga naik minyak. 

3. Seterusnya, masukkan air secukupnya beserta gula, garam, sedikit sos cili dan kicap secukup rasa. Masukkan juga sayur sawi dan kacang buncis.

4. Biarkan sayur agak lembut dan bolehlah dimasukkan bihun.

5. Gaul hingga sebati dan tutup api apabila bihun telah masak dan kuahnya kering.

6. Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang agar lebih membangkitkan aroma. Sedia untuk dihidang.