Selasa, 17 September 2013

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :
 
350 gram biji barli (basuh dan rendam seketika)
Santan
Gula pasir
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :
 
1. Rebus biji barli hingga kembang dan empuk.

2. Setelah biji barli empuk, masukkan pula gula secukup rasa. Biarkan seketika.
 
3. Masukkan santan secukupnya, daun pandan dan juga sedikit garam agar terasa lebih lemak dan enak.
 
4. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.
 

Air Sirap Selasih


Air Sirap Selasih

Bahan-bahan :

3 sudu besar biji selasih
Gula secukupnya
Ketul ais
Air panas
Perisa Ros


Cara Menyediakannya :

1. Rendam biji selasih di dalam air panas. Biarkan hingga biji selasih betul-betul kembang. Kemudian toskan airnya.

2. Bancuh air gula secukupnya. Campurkan perisa ros.

3. Seterusnya, masukkan biji selasih yang telah kembang tadi. 

4. Akhir sekali, masukkan ketul ais. Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 13 September 2013

Agar-agar Buah-buahan Koktel Bersusu

Agar-agar Buah-buahan Koktel Bersusu

Agar-agar Koktel Bersusu

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
7 cawan air
1 tin susu cair
1 tin buah-buahan koktel (boleh ditambah jika mahu lebih banyak buah)
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 7 cawan air hingga agar-agar kembang dan hancur semuanya.

2. Masukkan gula secukup rasa. Biarkan hingga gula larut.

3. Seterusnya, masukkan susu cair dan biarkan sehingga mendidih. Tutup api.

4. Susun buah-buahan koktel di dalam dulang atau bekas. 

5. Tuang agar-agar yang dimasak tadi dan dibiarkan sejuk. Tunggu hingga agar-agar keras.

6. Sedia untuk dihidang.