Sabtu, 28 Disember 2013

Kaswi Pandan

Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Pandan
Kuih Kaswi Sedap

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza


Bahan A :

6 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan


Bahan B :

1 cawan air tapisan pandan (8 helai daun pandan)
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kanji @ tepung ubi
1 sudu teh kapur sirih


Bahan C :

2 cawan  kelapa parut muda (kelapa putih sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Masak bahan A dan tapis. Kemudian ketepikan.

2. Ratakan sedikit minyak ke dalam loyang yang hendak digunakan.

3. Bancuh semua bahan B dengan air gula dan tapiskan ke dalam loyang.

4. Masak selama 30 minit.

5. Tunggu sehingga sejuk dan potong.

6. Gaulkan garam dengan kelapa.

7. Golekkan kuih yang dipotong bersama kelapa tadi.

Aiskrim Susu

Aiskrim Susu

Aiskrim Susu Sedap

Aiskrim

Bahan-bahan :

1 kotak susu penuh krim Dutch Lady (1 liter)
½ tin susu pekat manis
1 sudu besar overlate
Biskut oreo (jika suka)


Cara Membuatnya :

Campurkan semua bahan ke dalam blender. Kisar hingga lembut dan gebu.

Tuangkan ke dalam bekas. Jika suka, patahkan biskut oreo dan masukkan bersama.

Bekukan di dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati.

Khamis, 19 Disember 2013

Apam Pandan

Apam Pandan
Kuih Apam Pandan
Apam Pandan Gebu

Sumber Resipi : bilachahkedapur

Bahan-bahan :

2 ½ cawan tepung gandum
100 gram gula
5-6 helai daun pandan
1 cawan campuran santan dengan air daun pandan
2-3 titis esen pandan
2 sudu kecil yis
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Kisar daun pandan hingga hancur. Campurkan air daun pandan dengan kelapa parut.

2. Perah dan jadikan  satu cawan campuran santan dengan pandan. Tapiskan.

3. Campur dengan bahan-bahan yang lain dalam satu bekas.Timbuk atau kacaukan hingga semuanya rata dan gula hancur sepenuhnya.

4. Peram kira-kira 30 minit agar adunan naik.

5. Sediakan air kukusan dan kukus kira-kira 15 minit atau sehingga masak.

6. Hidangkan dengan kelapa parut muda yang telah digaul dengan sedikit garam.